Op het buffet voor politiek Den Haag ziet de BBB-senator verbinding, het Partij voor de Dieren-Kamerlid ziet lijden

Binnenhofbarbecue Lamskebab, eendenborst én gekonfijte koolrabi. Heeft de Binnenhofbarbecue zich echt vernieuwd?

Kamerlid Caroline van der Plas (BBB) tijdens NLvoedt, waar vooral politici van VVD en BBB kwamen.
Kamerlid Caroline van der Plas (BBB) tijdens NLvoedt, waar vooral politici van VVD en BBB kwamen. Foto Remko de Waal/ANP

Hij heeft in de aanloop naar deze avond al zo’n twintig keer moeten uitleggen dat het níét raar is. Gert-Jan Oplaat, Eerste Kamerlid voor de BoerBurgerBeweging (BBB), zegt het met een grijnsje, in perscentrum Nieuwspoort. Oplaat organiseert de opvolger van de Binnenhofbarbecue, in de eerste plaats als voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie. Het is een evenement waar de vleesverwerkende industrie de contacten in Den Haag afloopt én waar traditiegetrouw het politieke jaar werd afgesloten.

Dit jaar gebeurt dat onder een andere naam, NLvoedt, zonder grill en met méér organisatoren dan alleen vleesverwerkers, zegt Oplaat. Het is dit jaar een buffet, ook met vegetarische hapjes. Op het menu staat gegrillde lamskebab en gebraden eendenborst, maar ook gekonfijte koolrabi en een Hollandse kaasfondue. Want deze keer doet naast de vleesindustrie ook de vis-, zuivel- en groenten en fruitindustrie mee.

Kamerleden zijn uitgenodigd, de pers en andere Kamerbewoners mogen mee-eten. De barbecue kon drie jaar lang niet doorgaan, vanwege de verbouwing van het Binnenhof en corona. Dit keer is het geen barbecue, omdat het evenement binnen moet worden gehouden, zegt Oplaat.

Lees ook: Stemmen, dansen en erbij willen horen op de laatste Kamerdag

Gettoblaster

Kritiek was er, traditiegetrouw, ook. Al sinds de Partij voor de Dieren in de Kamer zit, protesteert die tegen de barbecue, ook wel eens met een gettoblaster. Kan zo’n lobbyevenement voor de vleesverwerkende industrie nog wel, vroeg de partij ook nu weer. Daar komt bij dat dit keer een senator organisator is van een „heel opzichtig lobbyevenement”. Tweede Kamerlid Eva Akerboom stelde er Kamervragen over en riep ministers op niet op de uitnodiging in te gaan.

Kamerleden die naar het evenement komen, zijn vooral die van de VVD en de BBB. Minister Piet Adema (Landbouw, ChristenUnie) is er ook.

„Ongemakkelijk en raar”, noemt Akerboom het, die zelf dinsdag toch ook naar het buffet kwam. Nadat ze Kamervragen had gesteld, kreeg ze de vraag of ze niet moest komen kijken bij het evenement waar ze kritiek op had.

De organisatie heeft de barbecue in een nieuw jasje gestoken, maar uiteindelijk gebeurt er hetzelfde, vindt Akerboom. „Hoofdzakelijk vlees- en zuivelsector en visserijbelangen zijn daar aanwezig. En één organisatie van groenten en fruit.”

Er is ook kritiek om een andere reden. BBB-senator Oplaat is namelijk ook voorzitter van de Eerste Kamercommissie Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Geeft dat in combinatie met zijn lobbyrol geen belangenverstrengeling? Zelf ziet Oplaat die spanning niet zo. „Eerste Kamerwerk is maar één dag in de week. Daar moet je dingen naast doen.”

In de gedragscode integriteit die de Eerste Kamer sinds 2019 heeft, staat dat Eerste Kamerleden zich moeten „onthouden van handelingen en activiteiten die de schijn van belangenverstrengeling oproepen”. De gedragscode kent geen sancties, leden spreken elkaar aan op gedrag indien nodig, zegt een woordvoerder van de Eerste Kamer.

Oplaat zegt dat hij het woord alléén niet voert in de Eerste Kamer, als het over slachthuizen gaat.

De critici zou organisator Oplaat het liefst binnen willen hebben. Want eten verbindt, zegt hij

De kritiek uit zich ook in een diervriendelijke tegenhanger van de barbecue, georganiseerd door Adrie van Steijn. Hij is medeoprichter van Een Dier, Een Vriend. Die barbecue is inmiddels verplaatst naar het begin van het politieke jaar, in de hoop dat de boodschap dan beter blijft hangen. Deze avond staan ze wel buiten met een barbecue, en grillen een knuffelkonijn.

De critici zou Oplaat het liefst binnen willen hebben, zegt hij. Om samen te genieten van het eten. Dat verbindt, volgens Oplaat.

Akerboom heeft vooral pittige gesprekken gevoerd, zegt ze na haar bezoek. En ze heeft het eten geïnspecteerd. Ze zag eend, daar was ze niet blij mee. „Het is een van de ergst lijdende diersoorten in de vleesindustrie.”