
Twee opa’s en een oma spreken af in de bibliotheek van Tilburg, met het idee dat ze iets moeten doen. Op hun mobieltjes zien ze dat er een wereldwijde actie tegen Tesla gepland staat. Hier buiten de stad staat toch die hele grote Tesla-showroom? Met enige moeite weten ze zich aan te melden op de website van de demonstratie, nog net zonder ‘de bejaardenhelpdesk’ te hoeven raadplegen, zegt organisator Willem Bongaarts (79). „En dan hang je.”
De demonstratie verzamelt zaterdag aan de rand van de stad, op de parkeerplaats van een audicien. Bongaarts spreekt de aanwezigen toe door een megafoon. „Dank dat jullie er allemaal zijn. We gaan fietsen, naar de Tesla.” Een sliert van ongeveer vijftig fietsers en één scootmobiel rijdt langzaam richting de Tesla-showroom buiten de stad.
Zaterdag is bij honderden Tesla-locaties wereldwijd gedemonstreerd tegen het bedrijf en vooral tegen de directeur: Elon Musk. Onder de naam ‘Takedown Tesla’ vonden alleen in de VS al meer dan tweehonderd demonstraties plaats. De woede over Musks betrokkenheid bij de Trump-regering richt zich voor een belangrijk deel op Tesla, zijn meest winstgevende bedrijf.
„Elon Musk gebruikt het fortuin dat hij verdiende met Tesla om de democratie te verwoesten”, zo schrijft de organisatie van Takedown Tesla in hun oproep. Ze roept bezitters op om hun Tesla te verkopen, aandelen te dumpen en deel te nemen aan het protest. „We kelderen de aandelenkoers van Tesla om Musk te stoppen.”
De deelnemers in Tilburg zijn ook overtuigd van de noodzaak om Musk te stoppen, maar zij zijn minder fel op het bedrijf. „Want tegen die auto’s hebben we niets hè”, zegt organisator Bongaarts. „En de werkgelegenheid van die mensen daar, alsjeblieft, laat die behouden blijven. Het is niet onze schuld als die fabriek dicht moet of kleiner wordt.”
De meesten kennen wel iemand die een Tesla rijdt. „Die kunnen daar op zich niets aan doen”, zegt Erik Brakkee (55). „Als je hem vandaag verkoopt, dan gaat wel iemand anders erin rijden. Ik vind het ook wel jammer voor ze als hun inruilwaarde gaat dalen.”
Een kennis van Mirjam Sikkers (73) heeft er twee jaar geleden een gekocht. „Ik snap het best”, zegt ze. „Maar nu niet meer kopen zou ik zeggen.”
„Ik vind het wat anders als je hem al hebt, voor de duurzaamheid rijd je hem af denk ik dan”, zegt ook Marjo Hoogzaad (71). Ze heeft een kartonnen bord met verschillende antifascistische stickers en de tekst ‘Steun geen fascist’ voor op haar fiets gebonden. „Want Musk is natuurlijk een fascist. Hij deed niet voor niets de Hitlergroet.”
‘I’m with Vivian’
„Als ik heel eerlijk ben, leek het mij in het verleden ook wel leuk om in een Tesla te rijden”, zegt Ronald (63). „Maar nu met Elon Musk, zou ik zeggen: je wil er toch niet meer in gezien worden.” Op het kartonnen bord dat hij bij zich draagt staat „I’m with Vivian”, de naam van de dochter van Elon Musk die transgender is. Volgens Vivian heeft Musk om die reden een paar jaar geleden met haar gebroken.
Als de demonstratie aankomt bij de reusachtige Tesla-showroom, staat fanfare De Eeuwigdurende Bijstand al te spelen. De fanfare werd in 1979 opgericht en is een begrip voor de organisatoren en hun leeftijdsgenoten. Het ensemble is in de jaren tachtig zelfs nog naar Kent afgereisd om de stakende mijnwerkers bij te staan.
Bongaarts protesteerde in de jaren zestig tegen de Vietnamoorlog, dit is de eerste demonstratie die hij zelf organiseert. Zou hij dat nog eens willen doen? „Nou, je hoopt als bijna tachtigjarige dat het eens door jongere generaties wordt overgenomen. Maar dat is hartstikke ingewikkeld.” De democratie lijkt voor de jeugd een natuurverschijnsel, zegt Bongert. „Maar dat is het niet, daar moet je constant aan werken, daar moet je voor wakker blijven, daar moet je je voor inzetten.”
In één van de reusachtige grijze loodsen die Tesla hier heeft neergezet, werden tot voor kort Tesla’s ‘gemonteerd’, nadat ze eerder in de VS uit elkaar waren gehaald. Dat was voor Musk een manier om de invoerheffingen te ontduiken die alleen voor complete auto’s gelden. Nu is er een showroom, campus en delivery center. Het twee meter hoge hek blijft gedurende de demonstratie dicht, de geblindeerde deuren daarachter ook.
Pas als alle demonstranten vertrokken zijn, komen twee werknemers voorzichtig naar buiten. „Momenteel is niet de juiste persoon aanwezig”, zegt de eerste in reactie op vragen. „Niks zeggen!”, roept de tweede er snel achteraan.
