‘Op alleenstaande moeders is de samenleving slecht ingericht’

„Ik ben bovengemiddeld goed in het maken van schema’s. Gelukkig maar, want anders zou mijn leven als alleenstaande werkende moeder met een dochter van vijf volledig in de soep lopen.

„Ik werk vrijwel fulltime als anesthesioloog-pijnspecialist in een ziekenhuis met vier vestigingen. De locatie en mijn werkplek wisselen per dag: soms ben ik in de operatiekamers, soms op de poli. Mijn dochter Julie Mae is twee avonden per week bij haar vader en om de week een weekend. Ze gaat per week vijf dagen naar school en vier dagen naar de buitenschoolse opvang. Haar vader neemt twee dagen per week de voorschoolse opvang op zich, de oppas twee dagen en ik doe het op mijn halve parttime dag.

„Als ik nachtdienst heb, kan ik haar ’s ochtends zelf naar school brengen. Ik heb ook weekeinddiensten en diensten op feestdagen. Ik heb dus vier jaarroosters: één van alle diensten, één van de voorschoolse opvang, een van de school en één met de omgangsregeling. Een zieke leraar of een studiedag op school is een hele opgave, want de ruimte om te variëren is nihil.”

Kitesurfen

„Ik heb weinig vrije tijd, want als mijn dochter een weekend bij haar vader is, doe ik vaak weekenddienst. En als ze bij mij is, dan wil ik die tijd aan haar besteden.

„Gelukkig blijft er nog wel eens tijd over voor vriendinnen en om te kitesurfen, mijn grote hobby. Maar tv-kijken doe ik nooit, winkelen ook niet en de boodschappen laat ik bezorgen. Ik ga ook bijna nooit uit eten, geen tijd voor.

„Ik heb niet het gevoel dat ik veel mis, hoor, al zou ik het wel fijn vinden om meer te kunnen sporten. Tochten maken op de racefiets, bijvoorbeeld. Of trainen voor de marathon. Maar dat kost veel tijd, die heb ik niet.

„Hetzelfde geldt voor piano leren spelen en klussen aan mijn huis. Dat vind ik lastig: dat ik geen grip heb op mijn eigen agenda, want die ligt grotendeels vast. Daar hoef ik verder ook niet over na te denken, want dat blijft nog wel even zo.

„Daar staat tegenover dat ik heel gelukkig ben met mijn dochter en met mijn werk. Ik probeer mijn kind mijn liefde voor zee en bergen mee te geven. Al vanaf haar tweede heeft ze een abonnement op de skihal. Dat is dan weer gemakkelijk als je één kind hebt: al mijn aandacht gaat naar haar.

„Ik kan dit leven alleen volhouden omdat ik heel gepassioneerd ben over mijn vak. Ik heb twee studies gedaan, ben gepromoveerd, ik ben echt een vakidioot. Naast mijn baan als anesthesioloog-pijnspecialist doe ik in samenwerking met het Amsterdam UMC wetenschappelijk onderzoek naar pijnbehandelingen bij artrose. Wat me daarin aanspreekt, is de vraag hoe de behandeling bijdraagt aan een betere kwaliteit van leven. De ene patiënt heeft heel andere wensen dan de andere. De een wil zijn kleinkind kunnen optillen, de ander wil de hond kunnen uitlaten.

Ontreddering

„Pijn is heel complex, er komt veel psychologie bij kijken. Ik krijg veel levensverhalen te horen en zie veel ontreddering. Ik vind het wel eens frustrerend dat ik die mensen niet altijd kan helpen.

„Ten tijde van de scheiding heb ik me wel eens afgevraagd of ik niet een kantoorbaan moest nemen of in een privékliniek moest gaan werken, van 9 tot 5. Maar stoppen met mijn vak was geen optie, dus moest ik hulp inschakelen. Van mijn ex, vrienden, buren en collega’s. Gelukkig vonden mijn collega’s het goed dat mijn diensten voor het hele jaar werden vastgelegd, dat biedt houvast.

„De samenleving is slecht ingericht op alleenstaande moeders, vind ik. Van vrouwen wordt nog steeds verwacht dat ze én goed zijn in hun vak én thuis alles op orde hebben. Ze moeten veel meer ballen in de lucht houden dan mannen.

„Als ik het voor het zeggen had in Nederland, zou de overheid overal voorschoolse opvang regelen. Die is er niet in de nieuwbouwwijk waar ik woon. Mijn vriendinnen zijn veelal academisch geschoold en hadden grootse carrièreplannen, maar ze werken vaak parttime omdat één van de ouders zich moet schikken naar het gezinsleven. Ik zie mezelf dan ook als heel bevoorrecht dat ik vrijwel fulltime werk.

„In de zomer gaan Julie Mae en ik meestal naar een strandhuisje in Nederland. Dan komen er veel vrienden van haar en mij langs. Deze zomer gaan we op surfvakantie op Ameland. Lekker weinig reistijd en niet zo duur. Want als alleenstaande ouder is het leven wel duurder. Ik heb nog steeds een luxe leven en kan mijn kind alles geven, maar ik moet wel een beetje opletten. Ik geef mijn geld liever uit aan het opbouwen van herinneringen met mijn dochter dan aan spullen.”

Tropenjaren

„Ik beschouw deze tijd als de golden years: de tropenjaren zijn voorbij en ik kan nu veel dingen doen met Julie Mae, ze vindt nog alles leuk. Maar het zware is dat je niet kunt terugvallen op je partner als je uitgeblust uit je werk komt. Het is dan ook niet vanzelfsprekend dat ik als gescheiden vrouw dit vak kan uitoefenen.

„Ik heb gewoon veel geluk gehad. Want de dingen die ik het belangrijkst vind, heb ik: een fantastisch kind, een geweldige baan en heel veel vrienden. Ik hoop alleen dat deze puzzel iets minder complex wordt, want mijn leven is nu wel topsport.”