Oostenrijkse politie arresteert derde verdachte voor verijdelde aanslag Swift-concert: ’18-jarige IS-sympathisant’

De Oostenrijkse politie heeft donderdag een derde verdachte gearresteerd vanwege betrokkenheid bij de verijdelde terroristische aanslag op het concert van popster Taylor Swift. Het gaat om een 18-jarige man met Iraakse nationaliteit, zo heeft de minister van Binnenlandse Zaken aan Oostenrijkse media laten weten. De verdachte zou net als de twee eerder opgepakte mannen een sympathisant van terreurgroep Islamitische Staat (IS) zijn.

De meest recente arrestatie vond plaats in Wenen. Momenteel zitten drie mannen van 17, 18 en 19 jaar in hechtenis vast. De autoriteiten beschouwen de oudste van het drietal als hoofdverdachte; de donderdag opgepakte man zou kortgeleden kennis met hem hebben gemaakt, maar het is onduidelijk of hij een bijdrage aan de terreurplannen. Begin deze maand zou hij online zijn woord hebben gegeven aan IS. De 19-jarige Noord-Macedonische verdachte deed dat begin juni.

Donderdag maakten de Oostenrijkse autoriteiten meer bekend over het onderzoek naar de terreurplannen. Volgens het kabinet is „een catastrofe voorkomen” tijdens het optreden. De hoofdverdachte had de intentie zichzelf op te blazen te midden van een grote menigte. Eerder was hij al begonnen met de productie van een bom in zijn werkplaats, waar de politie onder meer aanstekers en IS-propaganda en ontvlambare stoffen aantrof. Hij zou daarbij vanuit een netwerk hebben gehandeld.

De drie concerten die donderdag, vrijdag en zaterdag in Wenen zouden plaatsvinden, zijn kort na de arrestaties afgelast. Tienduizenden fans van de zeer populaire Taylor Swift zouden de optredens bezoeken. De 17-jarige verdachte was woensdag al in het Ernst Happel Stadion, het decor van het concert, als geïnfiltreerde werknemer van het bedrijf dat het optreden organiseerde.

Sociale media

De drie verdachten zouden op internet geradicaliseerd zijn geraakt. Voor terroristische organisaties vormen sociale media belangrijke platformen om jongeren te ronselen en beïnvloeden. Bovendien groeit het aantal tieners onder de groep geradicaliseerden.

„Het afgelopen jaar waren bij twee derde van de ongeveer zestig aanslagen die in Europa zijn verijdeld tieners betrokken. Bovendien radicaliseren ze in kortere tijd dan de twintigers en dertigers van vroeger”, zegt terrorismedeskundige Beatrice de Graaf vrijdag in NRC.

Volgens De Graaf hangt die trend samen met de opkomst van sociale media. Islamitische Staat is een van de voorlopers in het bereiken van jonge aanhangers via internetplatformen. Daarnaast wijst ze erop dat Taylor Swift een „bewust gekozen doel is”. „Ze is een van de bekendste personen ter wereld, en staat voor alles wat IS afkeurt.” 


Lees ook

Terreurdeskundige Beatrice de Graaf: ‘Taylor Swift is een van de bekendste personen ter wereld en staat voor alles wat IS afkeurt’

Zogeheten ‘Swifties’ kwamen donderdag samen in de Corneliusgasse in Wenen na het afblazen van drie concerten van Taylor Swift.