In Oostenrijk heeft de radicaal-rechtse Freiheitliche Partei Österreichs (FPÖ) zich woensdag teruggetrokken uit coalitieonderhandelingen met de conservatieve Österreichische Volkspartei (ÖVP), melden Oostenrijkse media. Het is mogelijk dat de Oostenrijkers nu weer naar de stembus moeten.
Bij de verkiezingen die in september plaatsvonden, werd de radicaal-rechtse FPÖ voor het eerst de grootste. Hoewel de FPÖ al twee keer regeerde – beide keren met de ÖVP – sloten alle partijen na de verkiezingen een coalitie met de radicaal-rechtse partij uit. Daarmee ontstond voor het eerst een cordon sanitaire in Oostenrijk.
Onderhandelingen tussen drie andere partijen, de liberale partij NEOS, de sociaal-democratische SPÖ en de conservatieve ÖVP, mislukten begin januari. De leider van de FPÖ, Herbert Kickl, werd daarna door president Alexander Van der Bellen gevraagd om te onderzoeken of de FPÖ een nieuwe regering kon vormen met de conservatieve ÖVP.
Lees ook
Aardverschuiving in Oostenrijkse politiek met hoofdrol voor radicaal-rechtse FPÖ – NRC
Opdracht teruggegeven
Ook die poging is nu gestrand. De gesprekken zouden zijn vastgelopen op de verdeling van ministersposten en het opsplitsen van ministeries. De FPÖ wilde ministers leveren voor de ministeries van Binnenlandse Zaken en Financiën, waar de ÖVP niet mee instemde. Een tegenvoorstel van de ÖVP om het ministerie van Binnenlandse Zaken op te splitsen en de FPÖ een apart ministerie van Asiel en Migratie te geven verwierp de radicaal-rechtse partij woensdagochtend.
Kort daarna gaf FPÖ-leider Kickl zijn opdracht tot het vormen van een coalitie officieel terug aan bondspresident Van der Bellen.
