Oostenrijk gaat toch voor Europese natuurherstelwet stemmen

Oostenrijk gaat maandag toch vóór de Europese natuurherstelwet stemmen. Dat heeft de Oostenrijkse klimaatminister Leonore Gewessler zondag gezegd in een persconferentie. De steun van Oostenrijk maakt het waarschijnlijker dat de wet, die in februari al door het Europees Parlement kwam, maandag ook door de lidstaten wordt goedgekeurd. Door interne onenigheid over de verplichtingen van de wet, wilde het land eerder niet zijn steun uitspreken.

Hoewel de steun van Oostenrijk een stap is, blijft het toch „Spitz auf Knopf”, erg onzeker, of de wet er maandag doorheen komt, zegt Gewessler. De wet zou lidstaten verplichten maatregelen te nemen die ertoe leiden dat in 2030 op 20 procent van de Europese land- en zeegebieden natuurherstelmaatregelen genomen worden. Vooral het idee dat dat ook verdere vermindering van stikstofuitstoot betekent, zorgt in lidstaten voor verdeeldheid over de voorstellen.

Halverwege mei ondertekenden 11 van de 27 EU-lidstaten een oproep van Ierland om op 17 juni in te stemmen met de nieuwe wet. Onder de ondertekenaars waren onder meer Duitsland, Frankrijk, Spanje en Slovenië. Een deel van de overige 16 lidstaten heeft gezegd zich te willen onthouden van stemming, een ander deel is tegen de wet.

Nederland hoort bij de laatste groep. In maart dienden Kamerleden Caroline van der Plas (BBB) en Rosanne Hertzberger (NSC) een motie in om tegen te stemmen. Die motie werd aangenomen. Het kabinet was daarvoor van plan geweest om met de wet in te stemmen. Diezelfde maand bleek uit onderzoek dat de verplichtingen in de wet weliswaar zorgen voor hoge kosten – voor Nederland rond de 76 miljard euro tot 2050 – maar de opbrengsten zouden met meer dan 129 miljard euro nog groter zijn.


Lees ook

Europarlement keurt veelbesproken natuurherstelwet goed

Het Beekbergerwoud nabij Apeldoorn, ooit het laatste oerbos van Nederland.