‘Ook zónder een foutje te maken, kon je slachtoffer worden van de Toeslagenaffaire’

Eén dingetje mist ze in het maandag gepresenteerde rapport over het fraudebeleid van de overheid. „Er staat dat mensen die een klein foutje hadden gemaakt, werden aangemerkt als fraudeur. Maar mensen die géén foutje hadden gemaakt, werden óók aangemerkt als fraudeur”, zegt NSC-Kamerlid Sandra Palmen.

Sinds afgelopen december zit Palmen in de Tweede Kamer. Eerder werkte ze als topjurist bij de Belastingdienst en werd ze bekend door de ‘memo-Palmen’. Dat was een kritisch intern advies dat ze in 2017 schreef. Daarin sloeg ze alarm over het stopzetten van kinderopvangtoeslagen en adviseerde ze om gedupeerden, van wat later het Toeslagenschandaal zou gaan heten, te compenseren. Haar advies werd genegeerd.

Het maandag gepresenteerde rapport van de parlementaire enquêtecommissie Fraudebeleid gaat grotendeels over hoe het Toeslagenschandaal heeft kunnen gebeuren. En los van dat ene dingetje, kan Palmen zich vinden in de conclusies en aanbevelingen. In het kort: zowel de wetgevende, de uitvoerende en de rechtsprekende macht hebben gefaald en daardoor raakten de levens van mensen „vermorzeld”. De patronen die hieraan ten grondslag lagen, bestaan nog steeds en daardoor kan een volgend schandaal „morgen weer gebeuren”.

„Wat ik erg herken,” zegt Palmen, „is het geschetste beeld dat de wetgeving op een aantal punten onduidelijk was en dat de uitvoeringsorganisatie daar vervolgens invulling aan moest geven, en dat die zich daar geen raad mee wist en voor een alles-of-nietsbenadering ging. Zonder de mensen om wie het ging centraal te stellen.” Die benadering zorgde ervoor dat ouders ook bij een kleine fout de volledige kinderopvangtoeslag moesten terugbetalen.


Lees ook
‘Wij hebben in ons rapport niets of niemand gespaard’, zegt fraude-onderzoeker Van Nispen

Commissievoorzitter Michiel van Nispen biedt als voorzitter van de parlementaire enquêtecommissie Fraudebeleid het rapport  aan aan Kamervoorzitter Martin Bosma.

Staatsmachten

In één van de aanbevelingen kan Palmen zich in het bijzonder goed vinden: de aanbeveling om wetten aan de Grondwet te toetsen. Dat was ook een van de speerpunten uit het verkiezingsprogramma van NSC afgelopen najaar. En ze vindt het een goed idee om de Afdeling bestuursrechtspraak los te koppelen van de Raad van State, de hoogste rechter in kinderopvangtoeslagzaken én het adviesorgaan van de regering. Het was deze afdeling die jarenlang de alles-of-nietsbenadering heeft goedgekeurd, volgens de enquêtecommissie. „Je ziet in deze organisatie een taakvermenging tussen advisering en rechtspraak”, zegt Palmen. „Het is belangrijk om de drie staatsmachten onafhankelijk te laten functioneren.”

Volgens de enquêtecommissie heeft het hele systeem gefaald. Had het dan iets uitgemaakt als de memo-Palmen níét in een la was verdwenen? Toch wel, denkt Palmen. „Je had het schandaal niet kunnen voorkomen, maar je had de schade wel flink kunnen beperken. Er was sprake van een doorgeslagen fraudejacht en als mijn memo in 2017 was opgepakt, dan had iedereen vanaf toen geweten: hier worden grondrechten geschonden.”

Als mijn memo in 2017 was opgepakt, had iedereen geweten: hier worden grondrechten geschonden

Dat kan dus morgen weer gebeuren, volgens de commissie. En die wijst daarbij ook naar de Tweede Kamer. Zij heeft wetten met weeffouten aangenomen. En nog steeds behandelt ze belangrijke wetten regelmatig slechts oppervlakkig. „In de Kamer zie ik dat er vooral wordt gereageerd op de waan van de dag,” zegt Palmen, „terwijl het heel belangrijk is om wetgeving goed te volgen. Maar dan moeten wij als Kamer wel juiste en volledige informatie krijgen. Het is vaak voorgekomen dat belangrijke informatie pas achteraf werd verstrekt.”

Ze heeft ook één kritiekpunt. Het rapport beveelt aan een evenredigheidsbepaling toe te voegen aan een bepaalde wet, waardoor „onevenredig nadelige gevolgen” van een wet voor de burger worden voorkomen. „Maar,” zegt Palmen, „die bepaling staat er allang in. We hebben misschien wel meer instrumenten dan we ons realiseren.”


Lees ook
De Raad van State moet gaan splitsen, alweer

Thom de Graaf (D66), vicepresident van de Raad van State.