Ook voor 21 miljard euro wil de Israëlische start-up Wiz zich niet laten overnemen door Google

Met een bod van 23 miljard dollar (ruim 21 miljard euro) had het veruit de grootste en opvallendste overname door Google in de historie moeten worden, maar op de valreep ging de koop niet door. Het moederbedrijf van de Amerikaanse zoekmachine Google, Alphabet, wilde de nog maar vier jaar oude Israëlische start-up Wiz, gespecialiseerd in cybersecurity, kopen. De onderhandelingen waren al in een vergevorderd stadium, maar Wiz zag er toch vanaf.

Dat schreven nieuwszender CBNC en The New York Times eerder deze week op basis van een e-mail aan Wiz-personeel, ingezien door die Amerikaanse media. Wiz wil liever doorgroeien en heeft zijn zinnen gezet op een beursgang, schreef Wiz-ceo Assaf Rappaport in die e-mail. De vraag was ook of de grote deal überhaupt zou worden goedgekeurd door Amerikaanse toezichthouders. Google en Wiz hebben de vastgelopen overname zelf nog niet officieel bevestigd.

Bescherming cloudopslag

Wiz groeide na oprichting al meteen bijzonder hard. Het bedrijf verkoopt software waarmee zwakke plekken in cloudopslagproviders – zoals Microsoft Azure en Amazon Web Services – kunnen worden opgespoord om hun cloudopslag te beschermen tegen hackers. Oud-leden van de Israëlische inlichtingsdienst begonnen Wiz in 2020. Zo’n vier jaar na oprichting werd het bedrijf al gewaardeerd op 12 miljard dollar. Begin dit jaar had het bedrijf ruim 350 miljoen dollar inkomsten op jaarbasis.

Wiz heeft kantoren in Tel Aviv en in de Verenigde Staten. In zijn klantenbestand staan onder meer BMW en Morgan Stanley, een van de grootste Amerikaanse zakenbanken.

Op afstand werken

De snelle groei van Wiz kwam deels door de coronapandemie. Sinds die periode verplaatsen veel bedrijven hun activiteiten naar de cloud, zodat werknemers makkelijk op afstand van kantoor konden werken.

Met de overname van Wiz wilde Google zijn clouddivisie uitbreiden door meer diensten aan te kunnen bieden aan klanten. Googles clouddivisie is klein vergeleken bij die van concurrenten Microsoft en Amazon. Google heeft de laatste jaren meerdere investeringen gedaan om zijn positie op de cloudmarkt te versterken. Twee jaar geleden bijvoorbeeld, kocht Google cyberbeveiligingsbedrijf Mandiant voor 5,4 miljard dollar. De deal met Wiz werd gewaardeerd op 23 miljard dollar, schreef persbureau Bloomberg vorige week op basis van bronnen. Zowel Google als Wiz heeft de gepoogde overname door Google nooit officieel bevestigd. In de e-mail van Wiz werd de naam van Google niet vermeld.

Slechts vier jaar oud

Bijzonder was Googles aanbod zeker. Nooit eerder in de geschiedenis bood het bedrijf zó veel geld. En dat voor een start-up van slechts vier jaar oud. Ter vergelijking: veruit de duurste overname van Google tot nu toe is die van de mobiele tak van technologiebedrijf Motorola in 2011, voor 12,5 miljard dollar (een paar jaar later verkocht Google het bedrijf overigens weer met fors verlies aan de Chinese computerfabrikant Lenovo).

Bij zowel Wiz als Google zou er kritiek op de deal zijn, zeggen betrokkenen tegen Amerikaanse media. De Amerikaanse toezichthouders controleren grote deals tussen techbedrijven de afgelopen jaren strenger en blokkeren ze zelfs om te voorkomen dat een bedrijf een monopoliepositie krijgt. Google is al doelwit in een aantal zaken. Zo heeft de Amerikaanse justitie een zaak aangespannen wegens de monopoliepositie van de zoekmachine op de advertentiemarkt. Adobe zag eind vorig jaar een overname van zijn kleinere concurrent Figma stranden, omdat de deal niet aan de eisen van Britse en Europese waakhonden kon voldoen.

In de e-mail aan de Wiz-werknemers, waarvan de CNBC maandag melding maakte, staat dat het bedrijf een beursgang en een miljard dollar aan jaarlijkse inkomsten nastreeft. Die plannen had het bedrijf al langer. „Hoewel we gevleid zijn door de ontvangen aanbiedingen, hebben we ervoor gekozen om door te blijven bouwen aan Wiz”, schreef Rappaport in de e-mail. „Nee zeggen tegen zulke aanbiedingen is moeilijk, maar met ons uitzonderlijke team heb ik er alle vertrouwen in dat ik die keuze kan maken.”


Lees ook

Technologie? Alleen met z’n regels loopt Europa voorop

Technologie? Alleen met z’n regels loopt Europa voorop