Ook verzekeraar Reaal treft schikking over woekerpolissen

Ook verzekeraar Reaal gaat schikken met klanten die in het verleden een zogenoemde woekerpolis hebben aangeschaft. Daarover heeft de verzekeraar een akkoord bereikt met de Consumentenbond, ConsumentenClaim, Stichting Woekerpolisproces, Vereniging Woekerpolis.nl en Wakkerpolis, die hun juridische procedure tegen Reaal zullen staken. In totaal heeft de verzekeraar een bedrag van 95 miljoen euro gereserveerd: 70 miljoen euro voor de schikking en 25 miljoen extra voor „schrijnende gevallen” en mensen die zich niet bij een van de belangenorganisaties hebben aangesloten. Dat schrijft persbureau ANP vrijdag.

Reaal volgt hiermee het voorbeeld van onder meer verzekeraars ASR en NN, die respectievelijk in november vorig jaar en januari van dit jaar een akkoord sloten met meerdere claimorganisaties. NN maakte een bedrag van 360 miljoen euro vrij, ASR schikte voor 250 miljoen euro. Reaal-klanten die zich bij een van de organisaties hebben aangesloten, kunnen van de verzekeraar een vergoeding verwachten van honderden euro’s per afgesloten polis. In enkele gevallen kan dat bedrag oplopen tot meer dan 10.000 euro. Consumenten die zich niet bij een van de organisaties hebben gemeld, kunnen bij Reaal zelf aankloppen.

Tegenvallende rendementen

De woekerpolisaffaire kwam in 2006 aan het licht na onderzoek van de toezichthouder Autoriteit Financiële Markten en het tv-programma Radar. Zij onthulden dat de helft van de ongeveer zeven miljoen beleggingsverzekeringen die eind vorige en begin deze eeuw werden verkocht zelden de voorgespiegelde rendementen opleverden. Het idee van de polis was dat de klant dankzij de beleggingen van de verzekeraar aan het einde van de looptijd meer geld zou hebben dan was ingelegd. Daarmee zouden consumenten bijvoorbeeld hun huis kunnen afbetalen of kunnen investeren in hun pensioen.

De tegenvallende of vaak zelfs afwezige rendementen waren een gevolg van de hoge kosten die verzekeraars rekenden en de forse premie voor de overlijdensrisicoverzekeringen, die onderdeel uitmaakte van de beleggingsverzekering. Ook waren klanten slecht geïnformeerd over de risico’s die bij de polis kwamen kijken. En die risico’s waren aanzienlijk, bleek toen rond de eeuwwisseling veel rendement verdween op de beurs.

Verzekeraars verlaagden daarna de kosten van het beleggingsproduct en gingen klanten beter informeren. Ook werd met enkele individuele klanten een schadevergoeding afgesproken, maar dat was volgens de claimorganisaties niet genoeg. Sinds 2013 lopen er juridische procedures tegen verschillende verzekeraars. In september vorig jaar oordeelde het gerechtshof in Den Haag dat NN grote fouten had gemaakt: zo berekende de verzekeraar ten onrechte hoge kosten door aan klanten en werden klanten onvoldoende ingelicht over de risico’s.

NN ging meteen in cassatie tegen de uitspraak, waarna de beurswaarde flink kelderde. De negatieve media-aandacht had eenzelfde invloed op de beurswaarde van ASR. Uiteindelijk troffen beide verzekeraars toch een schikking.


Lees ook
Met de miljoenenschikking van NN lijkt de woekerpolisaffaire na achttien jaar bijna ten einde

Gedupeerden van de woekerpolisaffaire tijdens een protest bij Achmea in 2018. Die verzekeraar heeft nog geen schikking getroffen zoals concurrenten ASR en NN, maar is hierover wel in gesprek.