Ook Raad van State spreekt grote zorgen uit over beoogde asielplannen van Faber

De Raad van State spreekt „grote zorgen” uit over de gevolgen van de asielplannen van minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie, PVV). Dat schrijft de raad in een dinsdag gepubliceerde reactie op de zogeheten Asielnoodmaatregelenwet en de Wet tweestatusstelsel van Faber.

De Raad van State voorziet dat er veel meer geprocedeerd gaat worden en dat de kosten zullen oplopen, in tegenstelling tot wat Faber met de wetsvoorstellen beoogt. De geplande strengere asielregels – zoals een verkorting van de looptijd van verblijfsvergunningen van vijf naar drie jaar – zullen leiden tot een toename van aanvragen en rechtszaken, en uiteindelijk tot extra werkdruk.

„Ik wil er met klem op wijzen dat niet alleen de IND, maar ook de vreemdelingenrechtspraak nu al overbelast is en met personeelstekorten te maken heeft. Extra belasting betekent structureel meer en langere procedures”, schrijft de voorzitter bestuursrechtspraak van de Raad van State.


Lees ook

Kamer twijfelt aan betrouwbaarheid forse asielbezuinigingen minister Faber: ‘Dit is wensdenken’

„Ik diesel gewoon door”, zei Marjolein Faber, minister van Asiel en Migratie. De oppositie is niet overtuigd.

Minister Faber wil met het tweestatussenstelsel onderscheid maken tussen mensen die vluchten omdat ze gevaar lopen vanwege bijvoorbeeld oorlog, en mensen die in hun land niet veilig zijn vanwege hun geaardheid of religie. De eerste groep zou sneller kunnen terugkeren als de rust in het thuisland is teruggekeerd, is het idee. Maar verwacht wordt dat een groot deel van deze mensen een beroep zal doen op toelating tot de andere groep vluchtelingen. De Raad van State waarschuwt ook hier voor oplopende rechtszaken en werkdruk.

Een woordvoerder van het ministerie was niet direct bereikbaar voor commentaar.

Bezwaren rechtsorganen

De Raad voor de Rechtspraak schrijft dinsdag eveneens „grote zorgen” te hebben over de uitvoerbaarheid van de plannen van de asielminister. Met name tegen het tweestatussysteem heeft het rechtsorgaan „grote bezwaren”. De Raad voor de Rechtspraak voorspelt dat driekwart van de vluchtelingen die wordt teruggestuurd, naar de rechter zal stappen om te bepleiten dat zij onder de andere groep vallen.

Vorige week reageerde ook de Nederlandse Orde van Advocaten al op de plannen van Faber. Die organisatie maakt zich zorgen om
„mensenrechtelijke bezwaren” in het tweestatussysteem en de strengere nareisregels. „De belangen van kwetsbare mensen, onder wie kinderen, worden onvoldoende gewaarborgd”, stelde de orde, die de minister ook van haast en onzorgvuldigheid betichtte.