„No way”, twitterde PVV-leider Geert Wilders woensdag over het uitgelekte plan van zijn staatssecretaris Ingrid Coenradie om gevangenen twee weken eerder vrij te laten. „Hiermee gaat de PVV-fractie nooit akkoord. Stop maar meer mensen op een cel.”
Ook VVD-Kamerlid Ulysse Ellian bracht kort voor Wilders via X het beleidsvoornemen aan het wankelen. „Gaat niet gebeuren. Dan maar meer gedetineerden op cel. Gevangenisstraffen moeten uitgevoerd worden. Ook dat is een fundament van de rechtsstaat.”
Met dat fundament zijn er al enige tijd problemen. Sinds eind november 2023, toen Coenradies voorganger alarm sloeg, is namelijk duidelijk dat het Nederlandse gevangeniswezen vanwege personeelstekorten in een enorme crisis verkeert en haar kerntaak – gevangenisstraffen ten uitvoer leggen – verzaakt.
Toenmalig minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind (D66) besloot toen tijdelijk geen ‘zelfmelders’ meer op te roepen: personen die na hun veroordeling in vrijheid de start van hun celstraf mogen afwachten, tot ze een oproep krijgen om zich te melden. Het zou om daders van kleine vergrijpen gaan – van het kaliber beledigen van een ambtenaar. Maar al snel bleek dat het hier om inbrekers, witwassers, drugscriminelen, vuurwapenbezitters, oplichters en geweldplegers gaat. Inmiddels lopen 4.109 van zulke zelfmelders vrij rond, blijkt uit cijfers van het ministerie van Justitie en Veiligheid.
‘Tijdelijke noodventielen’
Afgelopen jaar voerde het ministerie de ene na de andere ‘tijdelijke noodmaatregel’ in en liet verschillende ‘noodventielen’ leeglopen. Er kwam ‘capaciteitsverlof’, zodat gedetineerden een restant van hun celstraf thuis met een enkelband mochten uitzitten. Er werden meer gedetineerden in een licht gevangenisregime geplaatst. En gevangenen wier straf er in het weekend of op maandag op zat, kwamen maximaal drie dagen eerder (op vrijdag) vrij. Coenradie toog zelfs naar Estland, om te kijken of Nederlandse gedetineerden daar hun straf uit zouden kunnen zitten.
Daarmee werd niet voorkomen dat Coenradie twee maanden geleden ‘code zwart’ moest uitroepen: alle penitentiaire inrichtingen en cellencomplexen op politiebureaus waren vol. Dat betekende dat er geen nieuwe verdachten konden worden opgepakt.
Hoewel ze de bevoegdheid niet had, schreef Coenradie de Kamer, en besloot ze als „noodventiel” tot de „rotmaatregel” om gevangenen altijd drie dagen eerder vrij te laten. Woensdag onthulde de NOS dat Coenradie inmiddels een plan uitwerkt om gedetineerden zelfs 14 dagen eerder vrij te laten. Maar de twee grootste coalitiepartijen schoten dat plan af: zij willen „meer mensen op een cel”.
Meerpersoonscellen
Aan die knop werd in 2004 al eens eerder gedraaid. Mede vanwege cellentekorten werd destijds de wet gewijzigd om af te kunnen wijken van het traditionele uitgangspunt dat een gedetineerde een eigen cel heeft. Van de 8.004 gevangenisplekken in Nederland zijn er inmiddels 3.684 plekken in een meerpersoonscel, laat het ministerie weten.
Vanwege ‘code zwart’ schreef Coenradie de Kamer afgelopen december „waar het mogelijk is en het verantwoord kan” extra meerpersoonscellen in te willen richten. Dat levert volgens de staatssecretaris 20 extra gevangenisplaatsen op. „Dat duidt aan dat men nu al op de grens van het verantwoorde zit en dat alle capaciteit die er is, benut wordt”, zegt universitair hoofddocent Criminologie Esther van Ginneken van de Universiteit Leiden.
Ik voorzie dat het tot extra incidenten leidt als je uitbreidt. Je gaat mensen samen op een cel plaatsen die er minder geschikt voor zijn
De afgelopen jaren onderzocht Van Ginneken meerpersoonscelgebruik. Haar meest recente wetenschappelijk artikel opent met „het eerste levensdelict in Nederland dat direct in verband kan worden gebracht met het gebruik van meerpersoonscellen”: in maart 2023 overleed een gedetineerde in de penitentiaire inrichting Krimpen aan den IJssel. Ook worden andere geweldsincidenten – zoals het overgieten van een celgenoot met kokend water – genoemd.
Lees ook
De gevangenissen drugsvrij? Geen telefoons? De bewaarders geloven er zelf niet meer in, want ze komen nauwelijks aan celinspecties toe
Internationale richtlijnen
Van Ginneken vertelt dat de Nederlandse praktijk momenteel al schuurt met internationale richtlijnen voor humane detentie, die voorschrijven dat iedere gedetineerde zijn eigen cel heeft. Die richtlijnen zijn er met een reden. Gebrek aan privacy kan immers leiden tot stress en conflicten onder gedetineerden. „Je zit met twee personen op 12 vierkante meter en dat creëert spanningen.”
In een situatie van personeelskrapte acht de criminoloog het onverantwoord om het aantal meerpersoonscellen uit te breiden. Het personeel, zegt zij, weet nu vaak nog de complexe puzzel te leggen van welke personen bij elkaar passen. „Ik voorzie dat het tot extra incidenten leidt als je uitbreidt. Je gaat mensen op een cel plaatsen die er minder geschikt voor zijn en die niet goed met elkaar overweg kunnen.” Los van de gedetineerden heeft dat ook consequenties voor het personeel. „Het veroorzaakt grote werkdruk met het risico op meer uitval.”
Veiligheid personeel
Dat risico ziet ook FNV-vakbondsbestuurder Marcelle Buitendam. Ze zegt dat het gevangenispersoneel absoluut niet staat te springen om nóg meer meerpersoonscellen. ‘Die dragen niet bij aan de veiligheid van de medewerkers.” Het levert meer stress en conflicten op bij gevangen en daarmee op de afdeling. Voor gevangenispersoneel zijn de cellen bovendien moeilijker te observeren en controleren . „Er is extra toezicht nodig, wat er niet is.”
Van Ginneken wijst erop dat er veel logischere knoppen zijn om aan te draaien om het huidige detentieprobleem op te lossen. Een belangrijk deel van de oplossing kan liggen bij het beperken van korte gevangenisstraffen van maximaal een jaar, die het gros van alle opgelegde straffen vormen.
Zo is ze positief over de deze week aangekondigde – en door een Kamermeerderheid gesteunde – initiatiefwet van Joost Sneller (D66) om personen die hun boete niet betalen een taakstraf in plaats van vervangende hechtenis op te leggen. Dat geldt ook voor het burgerinitiatiefwetsvoorstel ‘Slimmer straffen’ dat rechters de mogelijkheid biedt te straffen met elektronische detentie. Al willen PVV en VVD hier niet aan, omdat een enkelband geen ‘echte’ vergeldende straf zou zijn. „Onderzoek laat zien dat elektronische detentie wel degelijk als vergeldend wordt ervaren door de enkelbanddrager, die zijn huis niet uit mag. De maatschappelijke perceptie daarover is niet altijd nauwkeurig.”
