Ook na publicatie verkiezingsprogramma houdt VVD regeren met PVV open

Demissionair premier Mark Rutte , en minister van Financien Sigrid Kaag, tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen in de Tweede Kamer.
Demissionair premier Mark Rutte , en minister van Financien Sigrid Kaag, tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen in de Tweede Kamer. Bart Maat

Zelfs nu het verkiezingsprogramma van de PVV bekend is, houdt de VVD de mogelijkheid om samen te regeren open. Op een vraag van D66-fractievoorzitter Jan Paternotte zegt VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans dat haar partij in eventuele onderhandelingen wil kijken of „de scherpe randjes” er bij de PVV inderdaad af zijn, zoals PVV-leider Geert Wilders zaterdag in een interview met De Telegraaf zei.

Lees ook: Wilders zegt te willen regeren, maar zijn programma blijft buitengewoon radicaal

Deze houding verbaast Paternotte. Hij zegt: „Elf jaar lang, onder leiding van Mark Rutte, heeft de VVD gezegd: regeren met Wilders is uitgesloten. Om verschillende redenen: de rechtsstaat, de ‘minder-Marokkanen uitspraak’. Het verkiezingsprogramma is er nu, we hebben het net gehoord. Moskeeën verbieden, korans verbieden, een hoofddoekjesverbod hier in de Staten-Generaal. Geen enkele steun aan Oekraïne. Dus milder? Milder voor Rusland, en extremer voor Nederland.”

Hermans schaart zich in de rest van haar beantwoording achter de positie die VVD-lijsttrekker Dilan Yesilgöz eerder heeft ingenomen: dat het na al die jaren tijd is om „vooruit te kijken” als het om mogelijke samenwerking met de PVV gaat. „Wij gaan campagne voeren en dan gaan we zien hoe het met die scherpe randjes zit. Gaan die er inderdaad vanaf? Wat zijn met de PVV eventuele bespreekpunten en wat zijn de breekpunten?”

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Wilders begonnen aan Algemene Beschouwingen, met een keiharde toon