Ook Kamervoorzitter Vera Bergkamp (D66) stopt na verkiezingen

Bergkamp was ruim tien jaar actief in de Kamer.
Bergkamp was ruim tien jaar actief in de Kamer. Foto Phil Nijhuis/ANP

Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp stopt na de parlementsverkiezingen in november met de landelijke politiek. Ze zal zich niet verkiesbaar stellen voor D66. „Een nieuwe politieke fase breekt aan. Daarom vind ik dat het voor mij nu tijd is voor iets nieuws”, schrijft ze donderdag in een brief waarin ze haar afscheid bekendmaakt. In de brief kijkt ze terug op alles wat ze heeft gedaan als voorzitter en Kamerlid, maar noemt geen expliciete en directe reden voor haar vertrek.

Bergkamp is inmiddels ruim tien jaar voor D66 actief in de Tweede Kamer. Ze is onder meer lid van de parlementaire enquête-commissie naar de hogesnelheidstrein Fyra. In 2021 werd ze verkozen als voorzitter van de Tweede Kamer. Ze kreeg meer stemmen dan tegenstrever Khadija Arib (PvdA), die na vijf jaar vertrok als voorzitter van het parlement.

Als nieuwe voorzitter kreeg Bergkamp te maken met een verharde toon in het parlementaire debat. Dat leek ook tot buiten de Kamer tot verruwing te leiden: Kamerleden en ministers kregen vaker te maken met bedreigingen. Verschillende ministers moesten daarom beveiligd worden. Inmiddels heeft een lange lijst aan parlementariërs en ministers aangekondigd te stoppen na de komende verkiezingen.

Als voorzitter kwam Bergkamp vorig jaar winter onder vuur te liggen vanwege haar rol in het onderzoek naar haar voorganger Arib. Die werd beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag, waarna het presidium (bestuur van de Kamer) besloot een exern onderzoek in te stellen naar Arib. Die aankondiging lekte vervolgens via de media uit. De PvdA’er reageerde woedend op Bergkamps werkwijze – die haar ook in de Kamer op kritiek kwam te staan.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Ook Kamervoorzitter Bergkamp stopt na verkiezingen