Ook Ivoorkust wil dat Franse militairen vertrekken

Ivoorkust wil dat Franse militaire troepen uit het land vertrekken. Dat heeft Alassane Ouattara, de president van het West-Afrikaanse land, dinsdag in zijn eindejaarstoespraak bekendgemaakt, melden internationale persbureaus. Volgens Ouattara begint het vertrek van de zeshonderd militairen die Frankrijk in het land heeft gestationeerd nog deze maand.

Volgens de president moeten Ivorianen trots zijn op de gemoderniseerde staat van hun eigen strijdkrachten. „In deze context hebben we besloten tot de gecoördineerde en georganiseerde terugtrekking van Franse troepen”, aldus Ouattara.

Het besluit komt nadat meerdere Afrikaanse landen Frankrijk, hun voormalige kolonisator, eerder de deur wezen. In 2023 kondigden Mali, Burkina Faso en Niger al aan dat ze geen Franse troepen meer in hun land wilden. In 2024 volgden ook Senegal en Tsjaad. Dat laatste land was een belangrijke partner van Frankrijk in dit deel van Afrika vanwege de strategische locatie en de grote olievoorraden van het land.

Een onderzoeker verbonden aan het Institute for Security Studies in de Tsjadische hoofdstad Ndjamena, Honaithy Remadji, noemde het besluit van Tsjaad eerder een „klap in het gezicht” voor Parijs. „Het toont hun onvermogen om zich aan te passen en te luisteren naar de lokale bevolking”, aldus Remadji tegen NRC.

Nadat de koloniale heerschappij van Frankrijk in Afrika eindigde in de jaren zestig, bleef Parijs nauwe banden houden met Afrikaanse landen. Inmiddels heeft meer dan 70 procent van de landen waar Frankrijk na de kolonisatie nog militairen gestationeerd had, deze verdreven. Alleen in Djibouti (1.500 militairen) en Gabon (300) heeft het land nog een militaire aanwezigheid.


Lees ook

Het ‘weg met Frankrijk!’ galmt door heel West-Afrika

Een voorstander van de coup in Niger met een ‘Frans’ geverfde haan, begin augustus.