Ook in Emmeloord krijgt de bibliotheek meer geld en de bezoeker meer inspraak

Reportage

Noordoostpolder Door de coronacrisis is de bibliotheek herontdekt. Het ledenaantal neemt weer iets toe. Ook vinden jongeren steeds beter hun weg naar de bieb. „Ze bepalen nu mee over de collectie.”

Boven: de Bibliotheek Noordoostpolder in Emmeloord. Rechtsonder: de leestafel in diezelfde bieb.
Boven: de Bibliotheek Noordoostpolder in Emmeloord. Rechtsonder: de leestafel in diezelfde bieb.

„We hebben aan jongeren in een van onze vestigingen gevraagd: wat zouden jullie nou willen?” Lucienne Kelfkens is directeur-bestuurder van FlevoMeer Bibliotheek, de koepel voor een aantal bibliotheken in Flevoland. Tot haar verrassing kwam het verzoek voor een „mobielloze spelletjesavond”. Die wordt nu samen met de jongeren georganiseerd.

Het is een voorbeeld van hoe de functie en de rol van de bibliotheek veranderen. Angenita de Jong-Oosterink, manager van de bibliotheek in Emmeloord: „Van oudsher waren we heel aanbodgericht. Nu is veel meer de vraag: inwoner, wat wil je?”

„Het kabinet [wil] de openbare bibliotheek op zoveel mogelijk plaatsen terugbrengen, als plek waar mensen kunnen lezen, leren en elkaar ontmoeten.” Koning Willem-Alexander benadrukte in de Troonrede het maatschappelijke belang van de bibliotheek. Die had het de afgelopen jaren moeilijk: als gevolg van gemeentelijke bezuinigingen verdwenen tussen 2012 en 2019 bijna 100 van de 843 vestigingen, zo blijkt uit cijfers van nationale bibliotheek KB.

Sinds 2015 ligt er voor de bibliotheken een duidelijke taak. Met de Wet stelsel openbare bibliotheekvoorzieningen (Wsob) is onder meer vastgelegd dat de betrokken partijen zorg dragen voor een bereikbare bibliotheek. Daarvoor is de komende twee jaar bij elkaar opgeteld bijna 60 miljoen euro extra beschikbaar, blijkt uit de begroting van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. En vanaf 2025 krijgen bibliotheken jaarlijks 58,7 miljoen euro subsidie van het Rijk, boven op het geld dat gemeenten beschikbaar stellen.

Waar het extra geld naartoe gaat, moet nog worden bepaald. Daarover zijn het ministerie van OCW en de Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB) in gesprek. Volgens VOB-directeur Klaas Gravesteijn wordt het onder meer ingezet voor het opzetten van nieuwe vestigingen. „Gemeenten waar nu geen bibliotheek is, krijgen daarbij voorrang.”

Lees ook dit artikel: Miljoenen euro’s extra naar gemeenten om bibliotheken voor iedereen bereikbaar te houden

3,4 miljoen leden

Tussen 2012 en 2021 verloren de bibliotheken in Nederland ruim 650.000 leden. Na de coronajaren neemt het aantal leden weer iets toe, op dit moment zijn dat er in totaal 3,4 miljoen. Het aantal bezoeken (dus niet alleen leden) daalde van 63 miljoen in 2019 naar 36 miljoen in 2020. Na de coronadip werd de bibliotheek ook weer veel bezocht: in 2022 waren er in alle vestigingen ruim 50 miljoen bezoekers. Hierbij worden ook de bezoekers meegeteld die niet lid zijn.

Door de coronacrisis is de bibliotheek herontdekt, zegt Klaas Gravesteijn. „Ik was niet zo’n lezer”, vertelt Klaas Veldstra, gepensioneerd constructeur. Hij pakt een folder aan van een biebmedewerker in Emmeloord, in de Noordoostpolder. Veldstra komt graag in de bibliotheek, hij overweegt weer een abonnement te nemen. De bibliotheek in Emmeloord is een rustige, huiselijke plek. Hier en daar zoekt een bezoeker een boek uit, een enkeling zit achter een van de vele computers en iemand leest de krant en drinkt een kop koffie.

Van oudsher waren we heel aanbodgericht. Nu is de vraag: inwoner, wat wil je?

Lucienne Kelfkens directeur-bestuurder

In de hoek van de bibliotheek zit een taalpunt; voor nieuwkomers die Nederlands willen leren. Ook vanuit het aanmeldcentrum bij Luttelgeest komen mensen naar de bibliotheek, vertelt manager De Jong-Oosterink. „Om hier hun mail te checken, iets uit te printen, maar bijvoorbeeld ook voor digitale oefenprogramma’s om Nederlands te leren.”

Ook jongeren vinden steeds beter hun weg naar de bibliotheek. Met dank aan een nieuwe boekencultuur op sociale media als TikTok, pakt een deel van de jongeren het lezen weer op als hobby. „Hier hadden we een aantal jonge meisjes die zeiden: wij lezen heel graag youngadultboeken in het Engels en wij hebben heel goede ideeën van wat voor boeken jullie moeten hebben’”, zegt manager De Jong-Oosterink. „Dus zij bepalen nu mee over wat er in de collectie zit.”

Bij de ingang van de bibliotheek staan zelfleenbalies en een lange tafel met stoelen. Aan het eind van de tafel staat een koffiebar, onderdeel van de cadeauwinkel waar de bieb in overloopt. Kleurkracht, een cadeauwinkel waar mensen met een verstandelijke beperking zelfgemaakte kaarsen en snuisterijen verkopen.

De leestafel in Bibliotheek Noordoostpolder.
Foto Bram Petraeus

De bibliobus rijdt niet meer

Het is een fijne, sociale plek, vertelt begeleider Leonie Hofman. De cadeauwinkel is onderdeel van een dagbesteding en creatief atelier aan de overkant van de weg, Hofman wijst. Zelf komt ze uit Kuinre, op een klein kwartier met de auto. De bibliotheek in Kuinre is een servicepunt op een basisschool. De bieb is op dinsdag- en donderdagmiddag open tussen twee en vijf. De dichtstbijzijnde, volwaardige bieb is in Emmeloord.

Volgens cijfers van het CBS is de Noordoostpolder (met hoofdplaats Emmeloord) de gemeente met de vierde grootste afstand tot een openbare bibliotheek. Voor de inwoners van de Noordoostpolder is die in Emmeloord de enige bieb in de wijde omgeving. Omliggende polderdorpen zoals Creil, Marknesse en Bant hebben geen vestigingen of servicepunten. In het verleden reed er wel een bibliobus, maar die is met de bezuinigingen in 2012 na zo’n vijftig jaar geschrapt. „Als je ergens drie kwartier staat, er komen vier mensen en je zit daar vanwege de veiligheid met twee mensen in zo’n bus, dan moet je ook reëel keuzes maken”, vertelt manager De Jong-Oosterink.

Op een aantal scholen in de kleine dorpen werd een schoolbibliotheek opgezet. „Niet alleen voor het lezen tijdens school: ze kunnen ook boeken lenen.” Voor ouderen werd de ‘bibliotheek aan huis’ in het leven geroepen. Vrijwilligers regelen boeken voor mensen die niet meer zelfstandig naar de bibliotheek kunnen.

Met dank aan een nieuwe boekencultuur op sociale media als TikTok, pakt een deel van de jongeren het lezen weer op als hobby

Vanwege de grote afstanden in de polder is het gebruikelijk om de auto te pakken, legt Emmeloorder IJsbrand Haven uit. Extra geld voor de bibliotheken betekent niet dat er in kleinere plaatsen volwaardige vestigingen bijkomen, stelt directeur van FlevoMeer Bibliotheek Kelfkens. Wat nodig is, verschilt volgens haar per locatie: zoals het verruimen van openingstijden of het ondersteunen van lokale, maatschappelijke projecten.

Kelfkens ziet de bibliotheek als een neutrale, inspirerende leeromgeving. „We moeten niet aan politiek komen, we moeten niet aan onderwijs komen, we zijn geen hulpverleners. De bibliotheek moet een laagdrempelige, neutrale en betrouwbare instelling zijn, van de gemeenschap.” Waarbij ook kunst en cultuur een belangrijke rol moeten spelen, meent ze.

Klaas Gravesteijn, directeur van de Vereniging van Openbare Bibliotheken, denkt dat de bibliotheek kan helpen de verdeeldheid in de samenleving te bestrijden. „De bibliotheek is een plek waar iedereen welkom is. En als je in je bubbel zit, elkaar niet ontmoet, dan krijg je ook minder makkelijk begrip voor elkaar.” De bibliotheek staat volgens hem financieel nog steeds onder druk, maar „mensen herkennen wel steeds beter de bibliotheek in zijn nieuwe gedaante”.

Lees ook dit artikel: CBS: aantal leden bibliotheek iets toegenomen, maar nog steeds minder leden dan voor coronapandemie