Ook Chinezen moeten straks langer doorwerken, pensioenleeftijd met drie jaar omhoog

China gaat „geleidelijk” en „op flexibele wijze” de pensioengerechtigde leeftijd met drie jaar verhogen, aldus een besluit dat op vrijdag door het Chinese Volkscongres werd aangenomen. Vanaf 1 januari 2025 gaat de pensioengerechtigde leeftijd voor mannen stapsgewijs omhoog van 60 naar 63 jaar, en voor vrouwen met een kantoorbaan van 55 naar 58 jaar. Het is een langverwachte stap die de economische druk van de snelle vergrijzing van het land moet verlagen.

De relatief lage pensioengerechtigde leeftijden die China op dit moment hanteert passen steeds minder bij de demografische trends in het land. Ze stammen uit de jaren vijftig van de vorige eeuw, toen de gemiddelde levensverwachting nog onder de 45 jaar lag. Nu ligt die op 78,2 jaar.

Daarnaast heeft China inmiddels te maken met een krimpende arbeidsbevolking. Een steeds kleinere groep werkenden draagt bij aan de pensioenen van de inmiddels 297 miljoen Chinezen boven de zestig. Het aandeel zestigplussers blijft de komende decennia stijgen, van de huidige 21,1 procent van de bevolking tot zo’n 40 procent in 2050.

Ook de totale Chinese bevolking krimpt sinds 2022, en vorig jaar was het geboortecijfer in het land het laagste ooit. Na decennia van eenkindbeleid probeert China nu geboortes te stimuleren, maar tot dusverre met weinig succes. De kosten van het levensonderhoud en kinderopvang, en de gevolgen die vrouwen vrezen voor hun carrièrekansen, weerhouden veel stellen ervan om grotere gezinnen te stichten.


Lees ook

Nu de bevolking krimpt, haalt China de Verenigde Staten misschien wel nooit meer in

Hoewel China de éénkindpolitiek in 2016 afschafte, willen veel mensen er nog altijd liever niet meer kinderen krijgen. China zag zijn bevolking afgelopen jaar voor het eerst sinds 1961 krimpen.

De vergrijzing van China’s bevolking zal onherroepelijk doorzetten, maar de aangekondigde maatregelen verlagen het aantal toekomstige pensioengerechtigden tot zo’n 210 miljoen in 2050. De nieuwe regels houden het traditionele verschil in pensioengerechtigde leeftijd tussen mannen en vrouwen wel in stand, waarbij er ook nog onderscheid wordt gemaakt tussen vrouwen met een kantoorbaan en vrouwelijke arbeiders. Vrouwen met een fabrieksbaan leveren het meest in: hun pensioengerechtigde leeftijd gaat van 50 naar 55.

Vrouwen met een fabrieksbaan leveren het meest in: hun pensioengerechtigde leeftijd gaat van 50 naar 55.
Foto AFP

Sociale onrust

Net als in Europa ligt het verhogen van de pensioenleeftijd gevoelig in China, en de angst voor sociale onrust was de voornaamste reden dat de Chinese overheid niet eerder tot actie overging. De afgelopen jaren gingen gepensioneerden een aantal keer de straat op om te protesteren tegen lokale bezuinigingen op hun pensioen. Inmiddels zijn de hervormingen te urgent om langer uit te stellen. Volgens een onderzoek van de Chinese Academy of Sciences zou het huidige pensioenstelsel zonder aanpassingen in 2035 failliet gaan.

Nu het zover is, doen de staatsmedia hun best om de verhoging uit te leggen aan de bevolking. Demografen presenteren de maatregelen als een onvermijdelijk besluit, dat je ook in internationaal perspectief moet zien. In de meeste landen ligt de pensioengerechtigde leeftijd hoger, ook in de vergrijzende buurlanden Japan (65 jaar) en Zuid-Korea (63 jaar).

Ook benadrukken ze het geleidelijke tijdpad – de leeftijdsverhoging vindt plaats over een periode van vijftien jaar – en de vrijwillige basis van de plannen. Als je lang genoeg premie hebt afgedragen, mag je volgens het besluit ook de huidige pensioenleeftijd aanhouden, al zal je pensioen dan lager uitvallen. „Zo kun je de leeftijdsverhoging zien als een manier om autonoom te kiezen voor een pensioen dat bij jouw werk en leven past”, aldus Mo Rong, hoofd van het onderzoeksinstituut van het ministerie voor arbeidszaken.

Leeftijdsdiscriminatie

Tot nu toe is de gevreesde onrust uitgebleven. Toch leven er veel zorgen onder de bevolking over de maatregelen. Zoals over de impact die een toename van werkende ouderen zullen hebben op de extreem competitieve arbeidsmarkt. Iedereen weet dat leeftijdsdiscriminatie nu al een groot probleem is, en dat veel bedrijven oudere werknemers ontslaan om ze te vervangen door jongere werknemers die minder kosten. „Als je op je 45ste je baan kwijtraakt, maar pas op je 65ste met pensioen kunt, wat moet je dan in die 20 jaar?”, vraagt socialemediagebruiker @XiamiMami op platform Weibo.

Ook wijzen commentatoren op de fikse verschillen in pensioenvoorwaarden voor verschillende Chinese bevolkingsgroepen, waaraan de plannen voorlopig niks doen. De pensioenen van ambtenaren zijn het best, gevolgd door die van stadsbewoners. Inwoners van het Chinese platteland moeten het doen met een eigen systeem, met flink lagere bedragen. „Alleen als ze dat verschil gelijktrekken hebben deze hervormingen echt betekenis”, schrijft advocaat Zhai Zhenyi op zijn Weibo-account.