Ook Adriaan van Dis zal Zomergasten niet presenteren

Schrijver Adriaan van Dis heeft besloten om het populaire interviewprogramma Zomergasten deze zomer niet te presenteren om gezondheidsredenen, maakte de VPRO vrijdag bekend. Hij trekt zich terug „op advies van behandelende specialisten”. „Tot mijn grote spijt moet ik nu pas op de plaats maken”, laat hij via de VPRO weten, „ik verwacht een spoedig herstel.”

Van Dis gaf eerder nog aan uit te kijken naar het presenteren van het drie uur durende interviewprogramma. Voor hem zou Theo Maassen opnieuw het gezicht van het programma zijn dit seizoen, maar die stopte in maart onverwachts. Maassen wilde niet publiekelijk reageren op een beschuldiging tegen hem van huiselijk geweld in showbizzblad Privé, de VPRO wilde wel dat hij dat zou doen.

Om welke gezondheidsproblemen van Dis zich precies terugtrekt, is niet bekend. De schrijver leidt al langer aan longfibrose, een chronische longkwaal, vertelde hij eerder in de Telegraaf. Het programma dat van 21 juli tot 25 augustus wordt uitgezonden, zal nu worden verzorgd door een reeks presentatoren van vorige seizoenen: Janine Abbring, Jelle Brandt Corstius, Hanneke Groenteman, Peter van Ingen, Margriet van der Linden en Joris Luyendijk.