Ooggetuigen in Marokko spreken van grote schade: ‘Ik hoorde mensen schreeuwen, iedereen rende naar buiten’

Ooggetuigen spreken van grote schade: ‘Ik hoorde mensen schreeuwen, iedereen rende naar buiten’

Langzaam komen de eerste ooggetuigenverslagen binnen na de zware aardbeving die Marokko in de nacht van vrijdag op zaterdag trof. In het bergdorp Asni verklaart een inwoner tegen Reuters dat bijna alle huizen in de plaats zijn beschadigd. „Onze buren liggen onder het puin, mensen proberen hen te redden met de middelen die beschikbaar zijn.” Een leraar uit de buurt van Taroudant, dat verder naar het westen ligt, zegt dat de beving ongeveer twintig seconden aanhield.

In Marrakech melden ooggetuigen ook schade. In het oude centrum zijn gebouwen ingestort en rijden ambulances rond om slachtoffers naar het ziekenhuis te brengen. Een inwoner van de stad zegt tegen Reuters: „De kroonluchter viel van het plafond en ik rende naar buiten toe. Ik zit nog steeds op straat met mijn kinderen, we zijn bang.” In Casablanca zegt een ooggetuige dat hij zijn huis hevig voelde trillen: „Ik hoorde mensen schreeuwen, iedereen rende naar buiten.”

Nu de dag aanbreekt in Marokko komen er steeds meer beelden en ooggetuigenverklaringen binnen van de aardbeving. De beving, die volgens de U.S. Geological Survey een kracht had van 6,8 op de schaal van Richter, vond plaats rond 23.00 op vrijdagavond. Het dodental staat nu op 296, er zijn ten minste 153 gewonden gevallen.


Lees ook: Zeker 296 doden door zware aardbeving in Marokko