Moeder: „Onze zoon (7) eet nauwelijks op school. Hij zegt dat er te veel afleiding is. De juf zet graag een filmpje op of luisterboek aan. Tot vorig jaar kwamen filmpjes regelmatig zo heftig binnen, dat hij op de gang zijn lunch ging opeten. Zelfs als hij het leuk vindt, is hij te afgeleid om te eten. Nu hij in groep vier zit mag hij niet meer op de gang en dus blijft zijn broodtrommel vol. We hebben het aangekaart bij de juf, die kan er niets aan veranderen. Ik vermoed dat de werkdruk meespeelt, de school biedt een continurooster. Leerkrachten blijven ook tijdens de middagpauze in de klas.
De volle broodtrommel zorgt voor boosheid, met name bij zijn vader. Die maakt zich zorgen dat onze zoon niet genoeg binnen krijgt. Ook omdat hij ’s ochtends traag en weinig eet. ’s Avonds eet hij wel prima. Het is een vrij ielig jongetje, maar wel op gewicht. Ergens zou ik graag zien dat er geen film of boek wordt aangezet in de klas, en dat er wat lege tijd in de dag zit.”
Leren eten
Minke Eilander: „Het is heel fijn als kinderen zonder al te veel afleiding hun lunch kunnen eten. Geeft even rust en helpt bij de spijsvertering. Zeker voor een kind dat snel is afgeleid, is enige stilte welkom.
„Het vraagt van de docent inderdaad meer inspanning om de klas rustig te laten eten, en dit is ook de pauze waarin zij zich voor de middag moet opladen, dus ik snap dan de keus voor een film of luisterboek wel. Tegelijk is het belangrijk dat uw kind wel wat eet, want voor leren is energie nodig.
„U zou kunnen vragen of de broodtrommel een kwartier voor de pauze al open mag. Dan is de eetmotoriek al in gang gezet voordat de spannende films of boeken beginnen. Dit kan dan na een tijdje teruggebracht worden naar 10 minuten, totdat het eten en het kijken en luisteren makkelijker met elkaar samengaan.
„Kan uw zoon aan de leerkracht vragen welk boek of film die week zal worden getoond, zodat jullie dat thuis al kunnen voorbespreken en het minder spannend wordt? Ook zou u met hem kunnen afspreken dat hij elke keer als bijvoorbeeld de hoofdpersoon in beeld komt een hap neemt. „Waar het om gaat is dat uw zoon tussen anderen leert eten, en daarvoor niet naar de gang hoeft.”
Je goed voelen
Marielle Balledux: „Het gaat om meer dan eten, het gaat over: hoe kun je je als kind goed voelen op school? Dan pas kom je toe aan leren.
„Tot rust komen is belangrijk tijdens een drukke schooldag. Misschien kan de leerkracht tijdens de middagpauze een rustig muziekje afspelen, bijvoorbeeld met geluiden van vogels of een kabbelend beekje. Op deze manier kan de leerkracht ook even rustig eten. In dit type onderwijs staat een leerkracht meestal van 08.30 uur tot 14.30 uur voor de klas, die moet zelf natuurlijk ook lekker in zijn of haar vel blijven zitten.
„Heeft uw zoon inspraak over zijn lunchtrommel? Kunt u voor school samen zijn trommeltje maken? Iets als yoghurt met fruit zou makkelijker voor hem kunnen zijn dan brood. En als hij zelf heeft uitgekozen wat er in zit, is de verleiding groter het ook op te eten.
„Het zou mooi zijn als de school de leerlingen zelf zou vragen hoe ze willen pauzeren. Bijvoorbeeld via de leerlingenraad. Kinderen vanaf 4 jaar oud kunnen daarover al meedenken.”
Minke Eilander is zelfstandig postdoc-onderzoeker en medisch pedagoog. Marielle Balledux is expert gezond opgroeien bij het Nederlands Jeugdinstituut (NJi).
Reageren op dit artikel kan alleen met een abonnement. Heeft u al een abonnement, log dan hieronder in.