Onze dochter is te aardig

Opgevoed Elke week legt Annemiek Leclaire een lezersvraag voor aan deskundigen.

Illustratie Martien ter Veen

Moeder: „Ons middelste kind (14) past zich aan iedereen aan. Haar grote zus (15) heeft net de diagnose autisme gekregen en ook het jongere kind (10) is nogal dominant en vraagt veel aandacht. De middelste is introvert en beweegt zich onopvallend tussen alles door. Ze weet heel goed wat ze wil en wie ze is. Maar ze laat belangen van anderen altijd voorgaan. Ze zegt er zelf geen probleem mee te hebben. Ze functioneert best prima op school en thuis. Maar ze is vaak moe, en trekt zich dan terug op haar kamer. Zegt dat ze tijd voor zichzelf nodig heeft. Ze is ook een binnenvetter. Ze laat alleen van zich horen als iets haar echt heel hoog zit, en als ze dan niet gehoord wordt, slikt ze het weer in. Hoe help ik haar om zich in contacten met anderen minder te voegen en beter te uiten wat ze zelf wil?”

Naam is bij de redactie bekend. (Deze rubriek is anoniem, omdat moeilijkheden in de opvoeding gevoelig liggen.) Wilt u een dilemma in de opvoeding voorleggen? Stuur uw vraag of reacties naar [email protected]

Laten oefenen

Janneke van Bockel: „Complimenten voor deze moeder dat ze oog heeft voor dit kind dat anders dan haar zussen niet opvallend om aandacht vraagt. Je wilt voor elk kind het beste, maar het kan lastig zijn om genoeg ruimte te maken voor iedereen.

„Tegelijkertijd kan het ook een valkuil zijn om te denken dat deze dochter om die reden een probleem heeft. Volgens welke norm is dit meisje ‘te aardig?’ Als een introvert kind tussen meer extraverte gezinsleden leeft, valt dat gedrag op als afwijkend. Extraverte mensen laden zich op in gezelschap, introverte door op zichzelf te zijn. Het lijkt er dus op dat uw dochter juist goed voor zichzelf zorgt als ze zich terugtrekt.

„U wilt helpen, maar uw dochter is 14, en het is passend dat ze zelf oefent met wat goed bij haar karakter past. Als ouders kan het taai zijn om toe te kijken bij die oefeningen in vallen en opstaan, toch is dat óók goed ouderschap.

„Wat u wél kunt doen, is een voorbeeld voor uw middelste zijn: goed voor uzelf opkomen, uw eigen woorden niet inslikken, en vooral ook hardop vertellen wat u daar soms moeilijk aan vindt.”

Gezinscultuur veranderen

Marga Akkerman: „Uw dochter heeft nogal wat op haar bordje met twee zussen die moeite hebben om rekening met haar te houden. Ze slikt haar woorden in om de dominante sfeer in het gezin niet verder te versterken. Maar dat aanpassen kun je ook zien als te veel verantwoordelijkheid op zich nemen voor een hanteerbare sfeer in huis. Het is belangrijk dat ze meer voor zichzelf opkomt, maar haar zussen moeten leren om beter naar haar te luisteren.

„Dat kan prima worden geoefend tijdens het avondeten. U kunt ‘beter leren luisteren’ en wat daarbij hoort, zoals de ander laten uitpraten, gewoon als gespreksonderwerp op tafel leggen. De volwassenen hebben dan vooral de rol om vragen te stellen over wat er wordt gezegd. ‘Als jij het belangrijk vindt om naar een ander te luisteren, hoe kun je dat het beste doen?’ ‘Heb je ook weleens zin om niet naar iemand anders te luisteren en waar zit het hem dan in?’ ‘Hoe voelt het als de ander niet luistert als jij iets vertelt?’

„En wat zou de middelste volgens haar zussen kunnen zeggen als ze merkt dat anderen haar niet horen? Haar zussen hebben vast suggesties voor ‘makkelijker je mening geven.’

„Met dergelijke filosofische gesprekken kunnen alle dochters hun voordeel doen. De meer dominante zussen leren rekening houden met anderen, en de jongste krijgt advies hoe zich steviger te uiten.”

Janneke van Bockel is ouderschapsdeskundige, en schreef IJskastmoeder, een kind met autisme in huis. Marga Akkerman is klinisch jeugd- en kinderpsycholoog.