‘Ons kantoor is makkelijk te bereiden’ en andere taalergernissen van lezers

O jongens, dat had ik even nodig, vorige week. Alle reacties die ik kreeg via mail, LinkedIn, Instagram, en voorheen Twitter. Op mijn verhaal of we ‘taalvauten’ moeten gaan accepteren omdat steeds meer mensen ze lijken te maken. Meer dan 1.000 reacties kwamen binnen.

Ruim in de meerderheid – goddank – waren de lezers die schreven dat ze ‘taalverloedering’ NOOIT zullen accepteren. „Strijdend/streident ten onder” schreven ze, „al dan niet wenend” en „huilend” en: „Blijven corrigeren!!”.

Er werd in de reacties ook gezocht naar oorzaken (het onderwijs, sociale media, informeel schrijven versus zakelijk schrijven, dyslexie). Er werden oplossingen geopperd (‘de zweep erover’), en er werden nog extra taalergernissen genoemd: spatiefouten (contact formulier, wilde wijn dagen), en de term ‘opzoek’ in plaats van ‘op zoek’ die lezers de laatste tijd in vacatures tegenkomen.

Maar. Wat ook opviel: het aantal lezers dat het prima vindt dat de taal „verandert”. „Taal is een levend organisme”, dus logisch dat we anders zijn gaan schrijven de afgelopen jaren.

Ik kan me niet herinneren dat toen ik 17 jaar geleden (!) over hetzelfde onderwerp schreef, er zoveel bijval was voor taalfoutenmakers. Zou de (taal)wereld dan toch écht aan het veranderen zijn? Is dit het einde van de taalpurist, is dit het begin van een nieuw, ontspannen taal-tijdperk – ik hou het in de gaten.

Kom er maar in mensen:

Hoe tenenkrommend dat zelfs de juffen op school taalfouten maken in het rapport van de kinderen. Ik ga (en wil) er niet aan wennen vrees ik.

Janneke van Zijl-Niezink via LinkedIn

Taalpuristen hebbn last van taalziekte 🤒 geen ander doel in t saaie leven dus zoekn naar fouten 🙄 begrijpelijke taal is belngrkr dan perfecte taal 📚 veranderingen door jeugd zoals afkortingen en versimpelingen zijn top 🎉 AI gaat ons helpen beter te schrijvn dus de noodzaak voor aangeleerde perfecte mensentaal verdwijnt sws 🚀 😉 ik denk dat taalonderwijs binnen 10 jr exit is… sry

Nils Vermeire via LinkedIn

Ik huil hier nog harder om dan om mijn eindexamen Grieks.

Tweet van @PSimonV_

(…) Laatst voelde zich iemand aangevallen door mijn uitroeptekens!….

Tweet van Johan De Gouberville

Is daar een woord voor, zoals misofonie voor geluiden? Vooral het ‘me’, ik smijt zo het bankstel door het raam als ik dat lees.Is daar een woord voor, zoals misofonie voor geluiden? Vooral het ‘me’, ik smijt zo het bankstel door het raam als ik dat lees.

Tweet van Marianne Mol-Reeders

Wat een gezeur. Hier zitten fouten bij waar al meer dan honderd jaar over geklaagd wordt. Misschien daar eens iets over lezen?

Tweet van Karin Robbers

Misschien moeten we dit ook niet langer taalfouten’noemen, maar hernoemen als ‘nieuwe taal’. Dat is hip, dat is progressief. Noem het dekoloniseren van de taal 😉. Gebruikers van ‘oude taal’ zijn oude conservatieve sportsokken die in de vorige eeuw zijn blijven hangen.

Tweet van Wienand Drenth

Kwam gisteren het woord rugbaarheid tegen. Op de site van een uitgever.

Tweet van Saskia Licht-Wories

Ook ik zal niemand afrekenen op een incidentele fout, maar luiheid en onverschilligheid zijn altijd kwalijk. Moeten we dan ook maar accepteren als er in het restaurant een haar in je soep zit? Als de chirurg je een tikje scheef dichtnaait?

Tweet van Sylvia Witteman

Ik wil gewoon een punt aan het eind van een zin. 😭😭😭

Tweet van Hanneke Schmeets

Taal, het voertuig van de geest, mag niet verworden tot een rammelend barrel Japke-d. Bouma.

Feliz G. via LinkedIn

Ons kantoor is makkelijk te bereiden, zo schreef de afdeling HRM van mijn ex-werkgever twee jaar geleden in een paginagrote wervingsadvertentie -:)

Pieter Lanser via LinkedIn

(…) Je column over taalfouten die niemand meer boeien zal morgen direct prominent op het prikbord in de lerarenkamer verschijnen! Kunnen vooral mijn collegas zich een beetje voorbereiden op wat ze gaan tegenkomen bij het nakijken van de eindexamens.

Ingrid Sickler-Westerink via de mail

Jaren geleden verkering voor uitgemaakt.

Tweet van Maria Bouwens

(…) Ik kom uit een streek waar we van nature met elkaar communiceren met gebaren, geurvlaggen en, als het echt niet anders kan, gutturale klanken. Ik heb goed taalgebruik omarmd als mijn ticket naar de wereld. Ik laat die rijkdom en schoonheid nooit meer los.

Tweet van Bart Hollevoet

Tja. En toch word je erop afgerekend bij veel sollicitaties. Werkgevers staan er toch anders in. Als je in je brief typt (vacature secretariaat):

Ik wilt solliciteren. Hun zeggen datet een leuke job is. Ik wor er blij van. Etc. Dan word je het niet.

Tweet van Tineke A.

Wacht maar tot je de vacatureteksten leest van mijn werkgever. (…) Dan wil je er niet eens meer werken, ondanks het ‘gedeeltelijk doorbetaalt ouderschap verlof’.

Tweet van Lena Hemel

Nieuwe regel invoeren. Als je het uitspreekt als een -t dan schrijf je het ook met -t. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?

Tweet van Minze T.

Dat doet me denken aan het verhaal over de toren van Babel.

Tweet van BPvL

Er is ook een andere kant: die v/d taalgebruiker die zich arbitraire & inconsistente regels moet eigen maken. Regels die door taalcommissies die in de jungle v/e inconsistente vervuilde taal als logica verkocht worden. Waar kan taal gebruiksvriendelijker gemaakt worden? (…) Taal moet bepaald worden door gebruikers, niet door een commissie. (…) Een ontwerper van een goede user interface rekent ook terug vanuit de gebruiker (bottom-up) ipv top-down.

Tweet van Cortés

die gast van Hebban olla vogala draait zich om in z’n graf!

Rob Roelofs via Linkedin

Ik weiger mensen aan te nemen die whatsapperiaans communiceren. Al moet ik verdomme 8 uur overwerken elke dag.

Tweet van Jeroen Swets

Taal is een levend organisme, klopt. Maar als je een levend organisme niet goed verzorgt dan zal het sterven.

Erald Kahmann via LinkedIn

Taalpurist tot in de kist! ️⚰️

Valerie Plessers via LinkedIn

Voor mij wordt het optie 3: emigreren.

Johan Beemsterboer via LinkedIn

De meest talige mensen die ik ken zijn alle drie dyslectisch. Zij hebben zo’n originele woordenschat en gebruiken zulke fijne taal, dat ik me steeds vaker afvraag waarom spelling zo belangrijk wordt gevonden. Taal is zoveel meer dan dat…

Annemarie Jongejan via LinkedIn

Als ik stage en afstudeeronderzoeken lees ben ik wel een beetje bezorgd. Hoe gaan toekomstige Ingenieurs in hun beroepspraktijk om met het maken van rapportages en adviezen. Ook merk ik dat niet begrijpend kunnen lezen om dezelfde reden zorgt voor verkeerde antwoorden bij bijv. wiskundige opgaven.

Piet Zijlstra via LinkedIn

Reacties, suggesties op de column/podcast via [email protected]