Onrust bij herdenking 7 oktober in Amsterdam, tegendemonstratie ontbonden

In Amsterdam is maandagmiddag onrust ontstaan bij een herdenking van de de Israëlische slachtoffers van de terreuraanval van Hamas, die maandag een jaar geleden plaatsvond. Een pro-Palestijnse tegendemonstratie is door burgemeester Femke Halsema ontbonden. Meerdere tegendemonstranten zijn door de politie aangehouden.

De herdenking op de Dam begon rond 16.00 uur en is georganiseerd door de werkgroep Op de bres voor Israël, een samenwerkingsverband van christenen. Volgens persbureau ANP waren bij aanvang enkele honderden mensen aanwezig. Zij werden toegesproken door onder meer SGP-voorman Chris Stoffer en Tweede Kamerlid Don Ceder (ChristenUnie).

De herdenking werd korte tijd verstoord door tegendemonstranten. Volgens ANP werd er een rookbom afgestoken en klonken er leuzen. Een politiewoordvoerder laat weten dat één demonstrant is opgepakt om belediging, iemand anders is meegenomen omdat diegene vuurwerk in het bezit had of afstak.

De tegendemonstranten kregen toestemming om actie te voeren op het iets verderop gelegen Damrak, maar niet op de Dam. De politie is in groten getale aanwezig. Enkele tientallen pro-Palestijnse demonstranten werden ingesloten bij Amsterdam Centraal, om een confrontatie met de herdenking op de Dam te voorkomen.

Hoewel dit was verboden door Halsema, dragen veel actievoerders gezichtsbedekkende kleding. Ze hebben Palestijnse vlaggen bij zich en onder meer een groot spandoek met daarop in het Engels de tekst „1 jaar genocide, 41.000+ vermoord door Israël. Hoelang nog?” Ook was het omstreden ‘from the river to the sea’ te horen.

Volgens de politie is de situatie eind van de middag „beheersbaar”.


Liveblog
Crisis in het midden-oosten


Ierland wil VN-vredestroepen niet terugtrekken uit Zuid-Libanon, ondanks verzoek Israël