Onmachtig Oranje voorkomt lelijke nederlaag in Boedapest: Dumfries redt punt met harde kopbal

In een bewogen duel in de Puskás Aréna in Boedapest, heeft Oranje vrijdagavond ternauwernood gelijkgespeeld tegen Hongarije. Met een man minder, na een rode kaart voor aanvoerder Virgil van Dijk, vocht het Nederlands elftal zich van een achterstand terug naar 1-1.

Door dit resultaat behoudt Oranje een goede uitgangspositie voor de kwartfinales van de Nations League, maart volgend jaar. Nederland staat tweede in groep 3 van League A – de eerste twee in de poule kwalificeren zich voor de laatste acht van het toernooi, dat in de plaats is gekomen van oefenduels.

Hongarije maakt er een vechtwedstrijd van, waar Oranje het duel ontspannener leek te benaderen. De thuisploeg wilde iets goedmaken, nadat het vorige maand met 5-0 bij Duitsland verloor. In dat duel speelde Hongarije met veel aanvallende intenties, iets waar vrijdagavond weinig meer van te zien was.

Veel overtredingen

Oranje heeft het zwaar met het stugge, harde spel van Hongarije, dat zes overtredingen binnen dertien minuten maakt. De Hongaren zakken ver terug op eigen helft, loeren op de omschakeling en standaardsituaties. Na een kwartier schiet Roland Sallai uit een strakke, lage hoekschop van Dominik Szoboszlai op de buitenkant van de paal. De ruimte die Sallai, inlopend vanaf de rand van het strafschopgebied, krijgt is opvallend.

Oranje heeft wel veel de bal, rond de 80 procent, maar is onmachtig. Het speelt traag en mist creativiteit en diepgang om een opening te vinden. Het is rommelig en statisch. Ook ontbreekt de overtuigingskracht in de persoonlijke duels.

Het lage, goed georganiseerde Hongaarse verdedigingsblok houdt moedig stand. Steeds steken ze er een been of ander lichaamsdeel tussen. Constant zitten ze met man en macht de aanvallers op de huid – spits Joshua Zirkzee draait zich keer op keer vast.

Oranje-spits Joshua Zirkzee speelde een ongelukkige wedstrijd.
Foto Koen van Weel / ANP

Ruimtes worden amper gevonden. Pas na 28 minuten krijgt Oranje een eerste kansje, als Tijjani Reijnders na een pass van Van Dijk even los is – maar zijn schot mist richting en kracht.

Diezelfde Reijnders verspeelt een paar minuten later de bal op een risicovolle plek – in de as van het veld, middenin de opbouw. Twee Hongaren duiken direct op hem, eerst Szoboszlai, waarop Tamás Nikitscher hem de bal ontfutselt. Zsolt Nagy ontsnapt direct op de linkerflank, geeft een schitterende pass richting de tweede paal.

Achterin bij Oranje is er op dat cruciale moment – in de snelle Hongaarse omschakeling – onvoldoende afstemming. Linksback Micky van de Ven staat tegen twee man, kiest ervoor om spits Barnabás Varga in het midden te dekken, waarna Sallai alle ruimte heeft. Sallai, middenvelder bij Galatasaray, schiet bij de tweede paal eenvoudig binnen: 1-0.

Geen noodplan

In de tweede helft wordt Hongarije verder naar achteren gedrukt, als Oranje met meer power en diepgang speelt. Er komen meer mogelijkheden, al creëert Nederland geen grote kansen. Het noodplan dat Oranje op het EK enkele keren met succes toepaste, het inbrengen van pinchhitter Wout Weghorst, is nu geen optie: de lange spits is er niet bij.

Twintig minuten voor tijd worden Brian Brobbey, Donyell Malen en Guus Til ingebracht voor Zirkzee, Quinten Timber en Stefan de Vrij. Brobbey krijgt een opgelegde kans, maar in vrije positie kopt hij een voorzet van Cody Gakpo ruim naast. Zoals bekend, is koppen niet de specialiteit van Brobbey.

De aftocht van aanvoerder Virgil van Dijk, nadat hij zijn tweede gele kaart heeft gekregen.
Foto Koen van Weel / ANP

Een lelijke, frustrerende avond lijkt onafwendbaar voor Oranje, wanneer Van Dijk binnen twee minuten twee keer geel krijgt. Eerst voor aanmerkingen op de arbitrage – hij vond dat Attila Fiola rood verdiende voor een overtreding op Malen. En daarna voor een onhandige overtreding bij de zijlijn op de uitbrekende Kevin Csoboth. Door die rode kaart, zijn eerste bij Oranje, mist hij maandag de confrontatie tegen Duitsland in München.

Oranje heeft het moeilijk – maar dan is er altijd nog rechtsback Denzel Dumfries, die vorige maand nog de 2-2 tegen Duitsland maakte. Tien minuten voor tijd krijgt Oranje een vrije trap, die Gakpo met veel gevoel indraait. Dumfries – door de aftocht van Van Dijk voor het eerst Oranje-aanvoerder – maakt met een knappe, harde kopstoot de 1-1. Strakker in de hoek, kon die niet.

Zo redt hij een punt voor Oranje – dat gezien de krachts- en kansenverhouding ook wel terecht was.