Onlinebank bunq komt met veiligheidsmaatregelen na oplichtingsschandalen

Onlinebank bunq heeft nieuwe beveiligingsmaatregelen aangekondigd na een reeks oplichtingsschandalen. Dat heeft het bedrijf vrijdagochtend via de mail aan haar klanten laten weten. Vanaf nu gaat de bank onder meer betalingen 24 uur vasthouden, zodat de rekeninghouder de betaling nog kan annuleren als er twijfels bestaan over de betrouwbaarheid van de ontvanger. De bank kan in de tussentijd de rekening bevriezen als er sprake lijkt te zijn van fraude.

Eind mei bleek uit onderzoek van NRC en NOS dat klanten van bunq bijzonder kwetsbaar zijn om grote bedragen te verliezen door online oplichting, omdat de bank bepaalde veiligheidsmaatregelen niet neemt die bij andere banken wel gebruikelijk zijn. Tientallen gedupeerde klanten raakten de afgelopen maanden binnen enkele minuten tot wel twee ton kwijt door phishing en zogenoemde helpdeskfraude. Oplichters doen zich daarbij voor als bankmedewerkers en zetten klanten op verschillende manieren onder druk om hun inloggegevens te delen of geld over te maken.

Opvallend was dat het klanten op geen enkele manier lukte om telefonisch contact te krijgen met de bank toen hen duidelijk werd dat hun geld gestolen was. Ook zagen de klanten vanuit de bank geen cent terug van hun verdwenen geld. Andere banken vergoeden dit bijna altijd wel. Bunq zegt nu tegen haar klanten die coulanceregeling te versnellen en te verbeteren. Ook wil het bedrijf beter bereikbaar worden voor klanten en inzetten op het opsporen van frauduleuze software.

De Consumentenbond reageert positief op de aankondiging van bunq. De bond zegt blij te zijn dat bunq de door hen aanbevolen ‘afkoelregeling’ heeft ingevoerd die bij de meeste andere banken al jaren geldt. „De 24 uur van bunq is wel erg lang, maar we gaan ervan uit dat je bij valide betalingen dan aan een bedrijf kunt laten zien dat het bedrag is overgemaakt en onderweg is”, zegt Sandra Molenaar, directeur van de Consumentenbond, in een schriftelijke reactie.