Online criminaliteit leidt bijna nooit tot opsporing en vervolging

Online criminaliteit zaken leiden amper tot opsporing, vervolging of berechtiging van daders. Dat blijkt uit een maandag gepubliceerd onderzoek dat in opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Datacentrum (WODC) is uitgevoerd. Volgens het WODC is online criminaliteit „de grootste vorm van criminaliteit”, terwijl maar bij zo’n 10 procent van de aangiftes een verdachte in beeld komt.

Het aantal online gepleegde misdrijven stijgt, maar weinig slachtoffers gaan ermee naar de politie. Slechts 13 procent van de slachtoffers zegt bij de politie melding gemaakt te hebben van online criminaliteit, maar 8 procent deed aangifte. Slachtoffers van zogeheten gedigitaliseerde criminaliteit, zoals online fraude en online bedreiging, doen het vaakst aangifte, terwijl slachtoffers van cybercrime, zoals hacken of ransomware, minder vaak aangifte doen.


Lees ook
Hoe kan ik mezelf online beschermen? Twaalf tips over cyberveiligheid

Hoe kan ik mezelf online beschermen? Twaalf tips over cyberveiligheid

Volgens experts van het WODC ligt het grootste probleem bij de politie: intakemedewerkers zouden te weinig kennis en expertise hebben. Daardoor zouden zij bijvoorbeeld niet herkennen dat een incident een strafbaar feit is en er dus aangifte van kan worden gedaan, in plaats van alleen een melding. Dit zou de politie kunnen verbeteren door onder andere hun medewerkers te trainen, verschillende vormen van online criminaliteit beter te registreren en door een gebruiksvriendelijk online aangiftesysteem voor slachtoffers in te zetten.