Onkreukbare gouverneur Van Voorst tot Voorst moest Limburg ‘corruptievrij’ maken

Berend-Jan baron van Voorst tot Voorst, staatssecretaris in de kabinetten-Lubbers II en III en voormalig commissaris van de koningin (gouverneur) in Limburg, is maandagavond op 79-jarige leeftijd overleden. De CDA-bestuurder was al enige tijd ziek.

Van Voorst was een telg uit een adellijk geslacht. Eduard, de vader van de baron, was gedeputeerde in Gelderland en burgemeester in Ubbergen en Tilburg. Zijn oom Jan de Quay was commissaris van de koningin in Noord-Brabant en minister-president.

Voordat Van Voort tot Voorst eind jaren 80 en begin jaren 90 staatssecretaris van Defensie in kabinetten-Lubbers was, werkte hij als ambtenaar onder EG-commissaris Frans Andriessen (ook CDA) en op Economische Zaken.

Toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Ien Dales (PvdA), bekend van de uitspraak ‘Een beetje integer bestaat niet’, benaderde Van Voorst in 1993 voor de functie van commissaris van de koningin in Limburg. Na een reeks corruptieaffaires in de provincie wilde ze een onkreukbare bestuurder van buiten Limburg benoemen. Van Voorst (wel goed katholiek) voldeed aan dat profiel.

De rustige, minzame CDA’er bekleedde het ambt tot aan zijn pensioen, twaalf jaar later. Van Voorst liet bij zijn komst naar het provinciehuis in Maastricht de Binnenlandse Veiligheidsdienst, voorloper van de AIVD, de ambtelijke procedures en de naleving daarvan controleren. Ook hamerde hij op transparantie.

Maar het lukte hem niet de bestuurscultuur helemaal in de door hem gewenste richting te buigen. Een deel van de gedeputeerden duldden naar zijn zin te weinig tegenspraak. Van Voorst deed ook aangifte van lekken uit Gedeputeerde Staten, maar de door het Openbaar Ministerie gevonden CDA-gedeputeerde werd nooit vervolgd.