Onduidelijkheid over terugkeer gemeenten bij zorgakkoord

Er is opnieuw gedoe rond het Integraal Zorgakkoord (IZA). Minister Fleur Agema (Zorg, PVV) en staatssecretaris Vincent Karremans (Preventie, VVD) lieten woensdagochtend aan de Tweede Kamer weten dat de eerder opgestapte gemeenten in januari weer aan de onderhandelingstafel komen. Maar de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) ontkent dat.

Gemeenten besloten begin deze maand tijdens een algemene ledenvergadering van de VNG om voorlopig uit het IZA, het grote zorgplan van het kabinet, te stappen. Ze willen eerst een oplossing voor de grote financiële tekorten waarmee ze kampen.

Die is er, meldde minister Agema woensdagochtend in een debat over het Zorgakkoord. „Ze komen er weer bij.” Staatssecretaris Karremans sprak over „constructieve gesprekken. De seinen staan op groen”.

Een VNG-woordvoerder laat echter weten dat die uitspraken niet kloppen en zegt dat in januari de balans wordt opgemaakt „om te kijken hoe het er dan voor staat. De minister vinden wij iets te optimistisch.” Er zijn volgens de woordvoerder gesprekken geweest tussen de minister en de koepelorganisatie, „maar wij hebben nog geen besluit genomen om terug aan tafel te gaan”.

Het IZA werd in 2022 gesloten tussen het ministerie van VWS, gemeenten en zorgpartijen, met als inzet om de zorg in de toekomst betaalbaar en toegankelijk te houden. De VNG zette destijds een handtekening – op voorwaarde dat er extra geld zou komen voor preventie, de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en gezondheidsbeleid. Ook moest er een oplossing komen voor het ‘ravijnjaar’ in 2026, zoals gemeenten dat noemen. Maar, concludeerden, de gemeenten begin deze maand, aan die voorwaarden is niet voldaan.

Extra onduidelijkheid

De onduidelijkheid over de al dan niet aan de onderhandelingstafel terugkerende gemeenten vergroot de chaos rond het zorgakkoord. Maandag werd duidelijk dat ook vijf belangenorganisaties in de zorg hun medewerking aan het IZA hebben opgezegd. Ze zijn het oneens met de bezuiniging van 150 miljoen euro op de beloning van vrijgevestigde medisch specialisten en van 165 miljoen euro op na- en bijscholing van zorgpersoneel, onder meer verpleegkundigen. Het gaat om organisaties van medisch specialisten, ziekenhuizen, universitaire medische centra, zelfstandige klinieken en verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten.

Het gedoe komt op een ongelukkig moment voor Agema. Het kabinet hoopt in januari overeenstemming te bereiken over uitbreiding en verlenging van het huidige akkoord, dat eind 2026 afloopt.


Lees ook

Voor zorgminister Agema stapelen de problemen zich op: ‘De sector kan deze bezuinigingen niet dragen’

Fleur Agema (Zorg, PVV) beantwoordt vragen van de media over de extra bezuinigingen op haar begroting.