Onderzoek: nieuwe behandeling voor nierpatiënten zorgt voor minder kans op overlijden

Wetenschap Onderzoekers van UMC Utrecht noemen de nieuwe methode voor het behandelen van nierpatiënten „een belangrijke doorbraak”.
Nierfalen is een veelvoorkomende chronische ziekte.
Nierfalen is een veelvoorkomende chronische ziekte. Foto Patricia Rehe/Hollandse Hoogte

Een nieuwe behandelmethode voor nierfalen verkleint de kans op overlijden van patiënten. Dat blijkt uit een Europees onderzoek, onder leiding van UMC Utrecht, dat vrijdag is gepubliceerd. De onderzoekers noemen de methode „een belangrijke doorbraak” in de behandeling van patiënten met nierfalen.

Nu worden nierpatiënten een paar keer per week behandeld met een dialyseapparaat. De nieuwe methode, genaamd hemodiafiltratie, kan veel meer afvalstoffen uit het bloed verwijderen binnen dezelfde tijd. Normaal gesproken doet een gezonde nier dat in het lichaam. Uit het onderzoek onder bijna 1.360 patiënten blijkt dat bij de ‘oude’ methode bijna 22 procent van de nierpatiënten overlijdt, maar met de nieuwe manier nog maar zo’n 17 procent. De onderzoekers verwachten dat hemodiafiltratie wereldwijd vanaf nu de standaard zal worden.

Nierfalen is een veelvoorkomende chronische ziekte en is net zo ernstig als bepaalde vormen van hart- en vaatziekten. Jaarlijks overlijdt gemiddeld een op de zes mensen met nierfalen aan de gevolgen ervan, zegt een woordvoerder van UMC Utrecht tegen NRC. Wel kan de effectiviteit van een behandeling per persoon „enorm verschillen”. In Nederland zijn meer dan zesduizend mensen onder behandeling.