Onderzoek naar MH17 stilgelegd, sterke aanwijzingen voor betrokkenheid Poetin bij ramp

Persconferentie Er zijn volgens het Joint Investigation Team geen aanknopingspunten meer voor verder onderzoek naar het neerhalen van vlucht MH17 op 17 juli 2014.

Vertegenwoordigers van het Joint Investigative Team (JIT) zitten in Den Haag klaar voor de start van de persconferentie.
Vertegenwoordigers van het Joint Investigative Team (JIT) zitten in Den Haag klaar voor de start van de persconferentie.

Foto Sem van der Wal/ANP

Het onderzoek naar het neerhalen van vlucht MH17 in 2014 wordt stilgelegd. Dat is woensdag bekendgemaakt tijdens een persconferentie van het Joint Investigation Team (JIT) dat onderzoek doet naar de vliegtuigramp. „Het onderzoek heeft zijn limiet bereikt, alle aanknopingspunten zijn uitgeput”, aldus persofficier van justititie Digna van Boetzelaer.

Volgens het JIT wijst alles erop dat Russische president Vladimir Poetin een actieve rol speelde bij het neerhalen van MH17. Zo was hij betrokken bij de levering van wapentuig naar Oost-Oekraïne, wat leidde tot het neerhalen van de vlucht met een Boek-raket. Ondanks deze sterke aanwijzingen kan Poetin volgens het JIT niet vervolgd worden. Het vergaarde bewijs is niet concreet genoeg om tot een veroordeling te leiden.

Het JIT liet tijdens de persconferentie een getapt telefoongesprek uit 2017 horen, tussen Poetin en Ihor Plotnytsky, de toenmalige leider van de zelfverklaarde volksrepubliek Loehansk. In het gesprek is te horen dat Poetin aan Plotnytsky vraagt wat de militaire situatie in Loehansk is, en of de situatie „geïntensiveerd is”. De twee mannen besluiten in het gesprek ook om de situatie persoonlijk te spreken.

Celstraffen

In het JIT werkt Nederland sinds 2014 samen met Australië, België, Maleisië en Oekraïne aan het onderzoek naar het neerhalen van vlucht MH17. De ramp gebeurde op 17 juli 2014 in Oost-Oekraïne, waar seperatisten vochten tegen het Oekraïense regeringsleger. Eind vorig jaar veroordeelde de rechtbank van Den Haag drie pro-Russische rebellen bij verstek tot levenslange celstraffen voor hun rol bij het neerhalen van MH17. Dat gebeurde na jarenlang onderzoek van het JIT.

Dat het onderzoek is stilgelegd betekent niet dat het definitief is afgerond. Zou er nieuw bewijs naar buiten komen, dan kan het JIT het onderzoek hervatten. Voorafgaand aan de persconferentie was er een bijeenkomst voor nabestaanden. Zij werden daar al op de hoogte gesteld van het stilleggen van het onderzoek.