‘Onderwijs- en onderzoeksklimaat in de regio krijgt flinke klap’, vooral door minder internationale studenten

Ze is opgegroeid in Amsterdam en het kostte haar de grootste moeite om haar ouders – beiden hoogleraar aan een grote universiteit – ervan te overtuigen dat University College Roosevelt (UCR) in Middelburg een goede keus voor haar was. „En nu hebben ze echt zoiets van: zie je wel”, zegt student Rasha al Hosain. In 2023 begon ze aan het Engelstalige ‘liberal arts college’ waar zo’n 550 studenten studeren. Het kleinschalige ervan sprak haar aan. Afgelopen week werd bekend dat vanwege bezuinigingen een kwart van de medewerkers, zo’n twintig mensen, ontslagen wordt.

Dat geeft de studenten een hoop onzekerheid over het verdere verloop van hun studie. „Voor elke specialisatie is er vaak maar één professor”, zegt Al Hosain. „Ik doe bijvoorbeeld de politicologie-, filosofie- en geschiedenistrack. Als mijn politicologiedocent wordt ontslagen, kan ik mijn specialisatie misschien niet afmaken.”

En ja, wettelijk gezien is de onderwijsinstelling verplicht om de studenten alternatieve mogelijkheden te bieden om hun studie af te maken, zegt Al Hosain, al heeft UCR die nog niet bekendgemaakt. „Maar die kan ik wel raden en die zijn niet heel handig. Toen er bijvoorbeeld in het verleden op onze musicologieafdeling werd bezuinigd, moesten studenten naar Tilburg reizen voor hun vakken. Maar op UCR zitten veel internationals zonder studenten-ov. En ik heb nou juist expres gekozen voor Community Engaged Learning [maatschappelijk betrokken onderwijs]; wij zijn echt een belangrijk onderdeel van de Middelburgse gemeenschap.”

De bezuinigingen hingen al langer in de lucht. Al Hosain en haar medestudenten wisten al in oktober dat er „iets ging gebeuren” en kwamen met petities die pleitten voor meer transparantie daarover. Toen vorige week duidelijk werd dat er gereorganiseerd zou gaan worden, organiseerde een aantal studenten en docenten – onder wie Al Hosain – een staking en demonstratie die deze maandag plaatsvond op en rondom de campus in Middelburg. „Het duurt de hele dag. Er is gratis ontbijt, yoga, spelletjes, speeches, een lezing over waarom liberal arts & sciences belangrijk is.”

Ook reorganisatie Twente en VU

De reorganisatie bij UCR staat niet op zichzelf. Ook Universiteit Twente (UT) en de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam hebben recent een reorganisatie aangekondigd. In Twente zullen ruim veertig medewerkers van de faculteit Technische Natuurwetenschappen ontslagen worden, bevestigt een woordvoerder. Om hoeveel banen het bij de VU zal gaan, is nog onduidelijk.

Personeelskosten, bouwkosten, alles is gestegen. En als je dan al tegen een beperkt budget aanloopt, wordt het nog lastiger

Woordvoerder Universiteit Twente

De reorganisaties zijn deels te wijten aan de aangekondigde bezuinigingen op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek. Onderwijsminister Eppo Bruins (NSC) wilde in eerste instantie 1 miljard euro bezuinigen. Dat voorstel dreigde echter te sneuvelen in de Eerste Kamer, waar de coalitie geen meerderheid heeft. Een ‘monsterverbond’ van oppositiepartijen – CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 – lukte het afgelopen december om wat van die 1 miljard af te snoepen in ruil voor hun steun in de Eerste Kamer. Maar er staat nog steeds ongeveer een half miljard aan bezuinigingen overeind. Hoewel de Eerste Kamer nog moet stemmen over de onderwijsbegroting, nemen onderwijsinstellingen vast het zekere voor het onzekere bij het maken van hun eigen begrotingen.

Een andere factor zijn gestegen kosten, zegt de UT-woordvoerder. „Personeelskosten, bouwkosten, alles is gestegen. En als je dan al tegen een beperkt budget aanloopt, wordt het nog lastiger.”

En dan zijn er nog de internationale studenten, of beter gezegd: het gebrek daaraan. Op het ministerie van Onderwijs is al een tijdje een wet in de maak die de instroom van internationale studenten moet beteugelen. Die instroom zorgt in sommige studentensteden voor een steeds groter tekort aan studentenkamers, een hoge werkdruk voor docenten en dreigende verdringing van Nederlandse studenten. Het idee is ook dat de Wet internationalisering in balans (Wib) het Nederlands als onderwijstaal ook moet behouden en versterken.

Maar sommige onderwijsinstellingen hebben minder last van de nadelen van internationalisering, terwijl ze er wel in grote mate van afhankelijk zijn. Dat geldt bijvoorbeeld voor UCR en de Universiteit Twente, die in een krimpregio liggen. Hoewel de Wib nog niet van kracht is, merken zij daar nu al een effect van. „Onze instroom van internationals is de afgelopen twee jaar al flink gedaald”, zegt de woordvoerder van het University College. „Op middelbare scholen in het buitenland wordt Nederland minder aangeprezen als studieland, vanwege alle berichtgeving rondom de Wib.”

In Middelburg en Twente maken ze zich ook zorgen om een Kamerbrief waar Bruins eerder deze maand mee kwam. Het ‘monsterverbond’ in de Tweede Kamer had nog een voorwaarde voor steun voor de onderwijsbegroting: een uitzonderingspositie in de Wib voor onderwijsinstellingen in krimpregio’s. In zijn brief schreef Bruins dat de krimpregio’s inderdaad een uitzonderingspositie krijgen; zij zullen meer studies in het Engels mogen aanbieden dan dat ze volgens het huidige wetsvoorstel zouden mogen.

Uitzonderingspositie

Toch is de inhoud van de brief niet waarop ze hadden gehoopt, zegt de woordvoerder van UCR, waar zo’n 65 procent van de studenten uit het buitenland komt. „Die uitzonderingspositie krijgen we niet aan de voorkant. We moeten alsnog door de ‘toets anderstalig onderwijs’. Dat geeft veel onzekerheid.” Met die toets wil de minister gaan bepalen of een opleiding in het Engels mag worden gegeven. De toets wordt minder streng voor onderwijsinstellingen in de krimpregio’s, maar zij moeten wel nog steeds bewijzen dat de anderstaligheid van hun studie „doelmatig” is, schreef Bruins, bijvoorbeeld door „de verwevenheid met de regionale arbeidsmarkt en/of kennisinfrastructuur”.

„De reorganisatie doet UCR niet voor de lol”, zegt hoofddocent politicologie Herman Lelieveldt. „Ik denk dat iedereen wel beseft dat dit moet gebeuren.” Toch deed hij maandag mee aan de staking. „De bezuinigingen hingen al langer in de lucht en wij hebben keer op keer gevraagd om meer duidelijkheid, die we steeds niet kregen. En nu zitten we middenin het semester en wordt er opeens een reorganisatie aangekondigd.”

Over zijn eigen positie krijgt hij deze week meer duidelijkheid, maar daar maakt hij zich niet zoveel zorgen om. „Ik red me wel. Ik maak me wel zorgen over het onderwijs- en onderzoeksklimaat in de regio dat hiermee een flinke klap krijgt.”