Onder leiding van financiële man Maestri explodeerde de beurskoers van Apple

Het zou wel eens een leuke vraag kunnen zijn voor een bedrijfseconomische pubquiz: noem twee bestuurders van Apple uit de periode 2014-2024. Tim Cook zal op ieders lippen liggen, maar hoeveel kandidaten zouden uitkomen bij Luca Maestri? Vermoedelijk een stuk minder. Terwijl hij toch minstens zo belangrijk was voor het bedrijf als Cook. Deze week kondigde Maestri zijn afscheid aan.

Allereerst: wie is hij?

De in Rome geboren Maestri (60) kwam voor een managementstudie naar de VS en is daar altijd blijven hangen. Via General Motors en Nokia Networks kwam hij in 2009 als financieel directeur bij printerbedrijf Xerox. Daar plukte Apple hem in 2013 weg, om een jaar later diezelfde functie bij de technologiereus te gaan vervullen. In die functie schoof hij jarenlang aan bij de presentatie van de kwartaalresultaten naast bestuursvoorzitter Tim Cook. Maestri staat bekend als een vertrouweling van de Apple-topman.

Heeft Maestri het goed gedaan bij Apple?

Over het algemeen kun je zeggen dat Maestri zijn waarde voor Apple wel bewezen heeft. Onder zijn leiding groeide de omzet van het bedrijf van ongeveer 200 miljard dollar in 2014 naar 385 miljard dollar in 2024. Daarbij moet wel opgemerkt worden dat de inkomsten sinds 2021 niet heel hard meer gegroeid zijn en het laatste jaar zelfs een lichte krimp kenden.

Ook andere cijfers staven de financiële vooruitgang onder Maestri: de beurskoers van Apple is nu 226 dollar (203 euro), waar dat in 2014 bij zijn aantreden nog 20 dollar was. In 32 van de 43 kwartalen sinds begin 2014 boekte Apple op jaarbasis groei, maar ook hier geldt: de laatste jaren waren er vooral verliezen. Afgelopen mei kondigde Maestri, tot vreugde van beleggers, nog aan dat de onderneming voornemens is om voor 110 miljard dollar aan aandelen terug te kopen – het grootste terugkoopprogramma van een bedrijf ooit. Dat betekent dat Apple veel geld in kas heeft.

Maar net zoals succes niet alleen op zijn conto geschreven kan worden, geldt dat ook voor de verliezen. De wereldwijde inflatie ging niet aan Apple voorbij: consumenten gaven afgelopen jaren minder uit aan duurdere producten, zoals iPhones en iPads. Daar komt nog bij dat Apple vorig jaar rond de feestdagen zijn smartwatches niet mocht verkopen vanwege een patentenkwestie.

Waarom gaat Maestri weg?

Maestri vertrekt begin 2025. Hij is dan elf jaar de hoogste financiële man bij Apple geweest. Vaak zit een bestuurder maximaal twee termijnen van vier jaar. Maestri zit daar dus al ruim overheen. Het feit dat hij bij Apple blijft en zijn opvolger Kevan Parekh al enige tijd aan het klaarstomen is, duidt erop dat de Italiaan niet vanwege een conflict het veld ruimt. Bij de aankondiging van zijn afscheid liet Maestri weten de eindverantwoordelijkheid voor de financiën bij Apple als „het grootste voorrecht in mijn professionele leven” te beschouwen.

Zijn opvolger Parekh werkt ruim tien jaar voor het technologiebedrijf en was de afgelopen jaren al de rechterhand van Maestri. De keuze voor een interne kandidaat moet „de overgang vlotter laten verlopen”, stelt een Amerikaanse financieel analist tegenover krant Financial Times. „Maar”, zo voegt die eraan toe: „dit soort grote veranderingen zorgt altijd voor wat onzekerheid, vooral gezien de stabiliteit onder meneer Maestri.”