Ondanks noodbevel rustige nacht in Apeldoorn

Bij het politiebureau in Apeldoorn zijn afgelopen nacht ondanks oproepen tot ordeverstoring geen incidenten gemeld. Dat laat een politiewoordvoerder donderdag aan NRC weten. Op sociale media gingen woensdag oproepen rond om massaal naar het lokale politiebureau te trekken, waar twee mannen sinds maandag vastzitten vanwege de boerenprotesten tegen de Europese landbouwregels. Het doel van de actie was om het duo te „bevrijden”.

De burgemeester van Apeldoorn, Ton Heerts, kondigde woensdagavond als reactie een noodbevel af in zijn stad. De maatregel, die donderdagochtend om 07.00 uur afliep, stelde de politie in staat om op te treden tegen eventuele onregelmatigheden door wegen af te sluiten, plekken te ontruimen en samenscholingen te verbieden. Wie daar geen gehoor aan gaf, kon worden aangehouden. Sinds woensdagavond was daardoor in de hele stad een grote hoeveelheid politie aanwezig.

De twee mannen werden maandagavond opgepakt op verdenking van het dumpen van afval en brandstichting tijdens protesten, waarbij verschillende snelwegen werden geblokkeerd. Na overleg met de politie en het OM kondigde demissionair minister van Justitie Dilan Yesilgöz (VVD) woensdag aan strenger en sneller op te zullen treden wanneer demonstranten de wet overtreden.