‘Omstreden teakhout uit Myanmar gebruikt bij renovatie zeiljacht Beatrix’

Illegale houthandel In Nederland mag teakhout alleen geïmporteerd worden als de handelaar precies weet waar het vandaan komt, maar dat valt in Myanmar niet te achterhalen.

De Groene Draeck, de zeilboot van Prinses Beatrix, in de haven van Terschelling. Bij de renovatie van het schip zou omstreden teakhout uit Myanmar zijn gebruikt.
De Groene Draeck, de zeilboot van Prinses Beatrix, in de haven van Terschelling. Bij de renovatie van het schip zou omstreden teakhout uit Myanmar zijn gebruikt.

Foto Robin Utrecht/ANP/Hollandse Hoogte

Bij de renovatie van het zeiljacht van prinses Beatrix, de Groene Draeck, zou omstreden teakhout uit Myanmar zijn gebruikt. Dat meldt RTL Nieuws zaterdag op basis van eigen onderzoek. In Nederland mag teakhout alleen geïmporteerd worden als de handelaar precies weet waar het vandaan komt, maar dat valt in Myanmar niet te achterhalen.

Het hout is omstreden omdat er in het hevig corrupte Myanmar veel meer wordt gekapt dan de overheid officieel toestaat, met ontbossing tot gevolg. Bovendien profiteert het leger, dat al decennia beschuldigd wordt van ernstige mensenrechtenschendingen, van de teakverkoop.


Lees ook: De import van teakhout uit Myanmar gaat ondanks Europese sancties door

Sinds 2013 is daarom de Europese Houtverordening van kracht, die de import van illegaal gekapt hout verbiedt. Maar omdat het in Myanmar onmogelijk is om te achterhalen waar het hout precies vandaan komt, komt het er volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit in de praktijk op neer dat legale import van teak uit het Aziatische land onmogelijk is. De overheid treedt hier ook streng tegen op: eind 2022 werden nog twee houtimporteurs strafrechtelijk veroordeeld.

De verordening is specifiek gericht op de import. Zodra het hout binnen de grenzen van de Europese Unie is gekomen, mag het vrij verkocht en gebruikt worden. Er zijn dus geen juridische gevolgen voor prinses Beatrix als het echt om hout uit Myanmar gaat.

Nieuw dek van teakhout

De Gouden Draeck is in 2022 grondig gerenoveerd, grotendeels betaald door het ministerie van Defensie, dat hier jaarlijks 87.000 euro voor reserveert. Daarbij is het zeiljacht voorzien van een nieuw dek, gemaakt van teakhout. Het hout van de Tectona grandis uit Myanmar is het beste teak ter wereld en wordt vaak gebruikt voor het dek van luxe jachten.

Bij drie deskundigen die RTL Nieuws sprak bestaat geen twijfel dat het gebruikt teakhout uit Myanmar komt. Zij baseren hun conclusie op de jaarringen in het hout, die veel dichter bij elkaar liggen omdat alleen in het Aziatische land nog wilde bomen uit het oerwoud gekapt worden. Deze groeien namelijk langzamer dan bomen op plantages. De Rijksvoorlichtingsdienst erkent dat er teakhout is gebruikt, maar zegt tegen RTL Nieuws niet meer te kunnen achterhalen waar het precies vandaan komt.


Lees ook dit onderzoeksverhaal: Hoe teakhout uit Myanmar illegaal bij Nederlandse superjachtbouwers belandt