Omstreden minister van Defensie Prabowo koerst af op verkiezingswinst Indonesië

De omstreden minister van Defensie Prabowo Subianto koerst af op winst in de presidentsverkiezingen van Indonesië. Uit een steekproef van het onafhankelijke peilingbureau Indikator Politik blijkt dat momenteel ongeveer 23 procent van de stemmen geteld is, waarvan bijna 60 procent naar Prabowo gaat. Prabowo’s tegenstanders Anies Baswedan en Ganjar Pranowo krijgen volgens die steekproef respectievelijk zo’n 23 en 17 procent van de stemmen, zo melden internationale persbureaus.

Prabowo was onder Soeharto, de generaal die van 1967 tot 1998 de autocratische president van Indonesië was, de leider van een speciale legereenheid die betrokken was bij de ontvoering, marteling en verdwijning van 23 activisten die zich verzetten tegen het regime van Soeharto. Dertien van hen keerden nooit terug. Nog altijd demonstreren sommige Indonesiërs tegen het uitblijven van strafrechtelijke vervolging van Prabowo.

Vanaf 2019 stelde de regering van Joko Widodo Prabowo aan als minister van Defensie. Onder meer de steun van Widodo aan Prabowo maakte hem de verwachte winnaar. Widodo’s zoon, Gibran Rakabuming Raka, werd afgelopen oktober aangesteld als tweede man onder Prabowo, met het idee dat hij vicepresident zal worden. De verwachting is dat Widodo zijn eigen macht via Gibran zoveel mogelijk uit wil bouwen.


Lees ook
Hoe een omstreden presidentskandidaat twee Indonesische verzetsvrienden tot vijanden van elkaar maakte

De omstreden presidentskandidaat en huidige minister van Defensie Prabowo Subianto tijdens een campagnebijeenkomst afgelopen zaterdag in het Gelora Bung Karno-stadion in Jakarta.