Omstreden aanbesteding voor een pachtcontract in de Boterhuispolder moet opnieuw

In de anders zo rustige Boterhuispolder in Warmond, vlak bij Leiden, ontstond vorige week grote beroering. Door een beslissing van de gemeente Teylingen was een groot vergroeningsinitiatief van vier lokale boerenbedrijven in gevaar gekomen. De vier bedrijven werkten al jaren aan verduurzaming door beter weidevogelbeheer, biologische landbouwmethodes en het betrekken van omwonenden bij de boerderijen.

Maar Teylingen had, na een rommelig verlopen aanbestedingsprocedure, besloten om het pachtcontract van één van de vier samenwerkende boerderijen niet te verlengen. In plaats daarvan werd dat vergund aan een naburige, intensievere veehouderij. Dit bracht het al bestaande groene initiatief aan het wankelen. „De gemeente verkiest geld boven grutto’s”, klonk het vanuit de teleurgestelde huidige pachters. Hun verhaal trok veel aandacht van politici en media

Verdriet en onzekerheid

Die beroering heeft er nu toe geleid dat de gemeente het pachtcontract opnieuw gaat aanbesteden. Dat maakte het college van burgemeester en wethouders van Teylingen dinsdagmiddag bekend. „Het college betreurt het dat de uitkomst bij een aantal agrariërs tot veel verdriet en onzekerheid heeft geleid en dat er maatschappelijke onrust is ontstaan”, schrijft het gemeentebestuur in een verklaring. „Dat is nooit de bedoeling geweest.”

De Boterhuispolder laat zien hoe complexe wetten en regels met elkaar in botsing komen en duurzame vernieuwing tegenhouden

Het college heeft naar aanleiding van de ontstane ophef juridisch advies gevraagd. Daaruit bleek dat de openbare selectieprocedure op een aantal onderdelen niet aan de regels heeft voldaan. Zo kregen de partijen die meedongen naar de gunning niet voldoende inzicht in de criteria die bepaalden op basis waarvan het besluit over de pacht werd genomen.

De beslissing zorgt bij de betrokken partijen voor gemengde reacties. „Het is goed dat de gemeente inziet dat er fouten zijn gemaakt”, stellen de vier samenwerkende boerderijen in een verklaring, die hoopvol zijn dat hun initiatief alsnog gered kan worden. „We waarderen het ook dat zij ingaat op de onzekerheid en maatschappelijke onrust die is ontstaan. Het is belangrijk dat in het aanbestedingsbeleid naast economische waarde ook de maatschappelijke waarde en de natuurwaarde worden meegenomen.”

Wel zeggen de vier bedrijven zich nog te beraden op wat de nieuwe aanbesteding zal betekenen voor hun initiatief. Ook hopen zij dat landelijk lessen worden getrokken uit deze situatie.

Landelijke problematiek

Wat zich nu afspeelt in de Boterhuispolder is een voorbeeld van hoe complexe wetten en regels over onder meer pacht, mestbeleid en natuurbescherming hard met elkaar in botsing komen en duurzame vernieuwing tegenhouden.

Herman van der Heden, de veehouder die in eerste instantie de pacht kreeg gegund, kan nu zijn eigen plannen voor verduurzaming van zijn veehouderij wellicht niet verwezenlijken. Hij reageerde dinsdagavond kort. „Het is voor ons een grote teleurstelling en nog erg vers. Dit willen we eerst even verwerken.”