OM waarschuwde al in 2019 voor fraudegevoelige apparatuur mestafvoer

Het Openbaar Ministerie heeft al in 2019 gewaarschuwd voor de fraudegevoeligheid van de apparatuur voor mestcontrole. Dat meldden NOS en Follow the Money vrijdag op basis van een document dat inmiddels ook in handen is van NRC. Tot op heden is de apparatuur niet vervangen. Het OM waarschuwde in een brief aan het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) voor manipulatie van weeginstrumenten en adviseerde een „serieuze versterking van de fraudebestendigheid”.

Overtollig mest kan leiden tot milieuschade en moet daarom voor een groot deel worden afgevoerd. De hoge kosten (52.000 euro per jaar voor een gemiddelde varkenshouderij) blijken reden voor veehouders om de overtollige mest op eigen land uit te strooien, en op die manier zo min mogelijk mest af te voeren. De grootschalige fraude met mestafvoer werd in 2017 door NRC onthuld. Uit de stukken van het OM blijkt dat anonieme medewerkers van een fabrikant van meetapparatuur na deze onthullingen hebben getuigd hoe het sjoemelen eraan toe gaat.

‘Fraudeprikkel zal toenemen’

Het OM concludeerde in 2019 dat de weegsystemen „eenvoudig te manipuleren” zijn en dat het „structureel en op grote schaal” gebeurt. De mestafvoer wordt gecontroleerd door speciale meetapparatuur. Een ‘weegschaal’ in de tankwagen registreert de hoeveelheid mest die door de veehouder wordt afgevoerd. Door met de luchtdruk te spelen, lijkt het alsof de boer meer mest heeft afgevoerd dan daadwerkelijk het geval is. Vervolgens verrekenen de boer en de vervoerder de werkelijk afgevoerde hoeveelheid mest, voor een lagere prijs.

Het OM drong daarom al jaren geleden aan op vervanging van de weegapparatuur. Een woordvoerder van het ministerie van LNV benadrukt in een reactie aan de NOS dat niet in alle gevallen sprake is van fraude, als het systeem niet goed werkt. Tegelijkertijd meldt het ministerie dat de vervanging van de fraudegevoelige apparatuur haast heeft, gezien de nieuwe Europese regels die ertoe leiden dat boeren nog minder mest op eigen grond mogen uitrijden. Het ministerie vermoedt dat de fraudeprikkel hierdoor toeneemt.


Lees ook
In Nederland wordt met duizelingwekkende hoeveelheden mest gefraudeerd

Nederland produceert jaarlijks 75 miljard kilo mest, vooral afkomstig van veehouders.