OM vervolgt vier Utrechtse studenten voor verspreiden ’bangalijst’

Het Openbaar Ministerie gaat vier mannen uit Utrecht vervolgen voor het verspreiden van een zogenoemde ‘bangalijst’. Dat heeft het OM woensdag bekendgemaakt in een persbericht. Het gaat om een lijst van het Utrechtsch Studenten Corps (USC) die in het voorjaar van 2024 uitlekte. Daarop staan namen, foto’s en telefoonnummers van vrouwen van het Utrechtse vrouwencorps, UVSV. Bij de foto’s staan seksuele, grove en beledigende opmerkingen.

De lijst ging vorig jaar maart razendsnel rond in de studentenwereld, voornamelijk in groepsapps. De lijst, in de vorm van een PowerPoint-presentatie, heeft als naam ‘Grietenpresentatie jaartje 23’. Op elke dia staat een foto van een vrouwelijke student voorzien van commentaar, zoals „Gewoon geil” en „KK ordinair, wel geil”. Het tweede deel van de lijst is geweid aan „draken”, vrouwen die door de makers negatief worden beoordeeld. Daar staan opmerkingen bij als: „Pffffff, erg dik”.

Vorig jaar april vertelde Ina Brouwer, die als advocaat een aantal van de slachtoffers bijstaat, dat die er veel last van hadden. „Paniekaanvallen. Huilbuien. Sommige studentes schrijven zich uit bij de universiteit. Ze willen niet meer studeren, weg uit Utrecht.” De studenten kregen tientallen telefoontjes per dag en werden lastiggevallen op straat.


Lees ook

Paniekaanvallen en huilbuien door ‘bangalijsten’: ‘Sommige studentes schrijven zich uit bij de universiteit’, zegt advocaat Ina Brouwer

Studenten in het  Forum Groningen.

De vier mannen, allen lid van het USC, worden door het OM verdacht van „het verspreiden van een document met beledigende inhoud”. Brouwer had ook ingezet op vervolging voor doxing, het met kwade bedoelingen publiceren van andermans persoonsgegevens. Daar zal het OM de USC-leden niet voor vervolgen, zegt een woordvoerder. „Doxing is pas sinds 1 januari 2024 strafbaar en de lijst werd daarvoor al gemaakt en voor het eerst gedeeld.”

Aparte strafzaak

In het onderzoek van het OM kwamen nog twee verdachten naar voren, maar van hen is vastgesteld dat zij de lijst niet hebben verspreid. Daarom zijn hun zaken geseponeerd.

Advocaat Brouwer is blij met het besluit van het OM, laat ze aan NRC weten. „Het betekent dat het de ernst van de situatie inziet. En het geeft de maatschappij bovendien een signaal, dat we dit echt niet accepteren.”

Twee weken nadat de ‘grietenpresentatie’ werd verspreid, ging vorig jaar een tweede ‘bangalijst’ (letterlijk: ‘slettenlijst’) rond, die erg leek op de eerste. Het USC ontkende destijds iedere betrokkenheid bij de tweede lijst. Voor deze zaak werd een 26-jarige Groninger aangehouden, die geen link heeft met de Utrechtse studentenwereld, schrijft het OM. Hij wordt verdacht van bedreiging, doxing en dwang. Het gaat om een ‘aparte strafzaak’ die later bij de rechter zal worden aangebracht.

De verdachten in de eerste zaak hoeven waarschijnlijk pas volgend jaar voor de rechter te verschijnen, volgens de OM-woordvoerder. „De verdediging heeft nu eerst nog de mogelijkheid om onderzoekswensen in te dienen.”


Lees ook

De ‘bangalijst’ is nog steeds actueel – nu zijn vrouwen bij het Utrechtse studentencorps slachtoffer

Studenten tijdens de introductieweek voor het pand van USC, het Utrechtsch Studenten Corps.