OM vervolgt drie Rotterdamse deradicaliseringsexperts voor fraude

Drie mannen die door de gemeente Rotterdam werden ingeschakeld om jongeren te deradicaliseren worden door het Openbaar Ministerie vervolgd wegens fraude. Dat heeft het functioneel parket besloten na een onderzoek dat ruim zes jaar heeft geduurd.

Het onderzoek begon nadat het Openbaar Ministerie „signalen” ontving dat de verdachten de met hun eigen stichtingen ontvangen subsidies „niet hebben benut voor goede doelen maar (…) mogelijk gebruikt voor andere doelen zoals het investeren in een eigen commerciële onderneming’’, aldus een woordvoerder van het functioneel parket.

De stichtingen van de verdachten, naar verluidt allemaal Marokkaanse-Nederlanders, waren volgens het OM „actief met projecten op het gebied van integratie, re-integratie en de-radicalisering, voornamelijk in en rondom de gemeente Rotterdam en de verdachten waren direct betrokkenen van deze stichtingen.”

Het onderzoek was volgens justitie „een zeer tijdrovende aangelegenheid” omdat „de stichtingen een zeer gebrekkige administratie met valse facturen voerden’’.

Verder bleken degenen die als bestuurder waren aangesteld niet als zodanig te functioneren waardoor zij volgens het OM vaak niet de gewenste opheldering konden geven. „De complexiteit van de zaak heeft gemaakt dat een langere beoordelingstijd nodig bleek”, aldus justitie.

De verdachten zullen worden gedagvaard voor het plegen van valsheid in geschrifte en verduistering van gelden van de stichtingen. „Hoewel de feiten inmiddels al behoorlijk oud zijn (2010 tot en met 2018), is vervolging opportuun om de ernst van misbruik van de stichtingen voor eigen financieel gewin aan de kaak te stellen. De ouderdom van de feiten zal in de strafeis worden meegenomen”, aldus de officier van justitie.


Lees ook
Overheid heeft tekort aan deradicaliseringsexperts

Nationaal Coordinator Terrorismebestrijding Dick Schoof tijdens een overleg in de Tweede Kamer.

Invallen in 2018

In het kader van het strafrechtelijk onderzoek zijn begin 2018 op verschillende adressen invallen gedaan en werden computers en administraties in beslag genomen. Dat is onder meer gebeurd bij de stichting Attanmia in Rotterdam. Die geeft onder andere trainingen aan islamitische moeders over het tegengaan van radicalisering.

Adel K. van de stichting Attanmia zei in 2018 tegen de NOS het onderzoek met vertrouwen tegemoet te zien. „Het is goed dat de politie onderzoek doet als er sprake is van fraude. We hebben absoluut niets te verbergen.”

Stichting Attanmia, Centrum voor Participatie en Burgerschap, (CPB) is volgens het profiel op LinkedIn een non-profitorganisatie die projecten initieert, ontwikkelt en uitvoert op het gebied van sociale vraagstukken. „Verder verzorgt de stichting interculturele trainingen en verschillende activiteiten met partners uit het maatschappelijk veld en overheidsdiensten.”

Adel K. zei woensdag niet te willen reageren op vragen over de strafrechtelijke vervolging. Het OM wil niet zeggen wie er precies worden vervolgd. De rechtbank Rotterdam zal de strafzaak behandelen. Wanneer is nog niet bekend.