N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Het Openbaar Ministerie vervolgt twee bedrijven die verantwoordelijk zijn voor de productie en de verkoop van de Stint. Ook twee leidinggevenden van deze bedrijven worden vervolgd. Dat schrijft het OM donderdag in een persbericht. Met de elektrische bolderkar, die kinderdagverblijven gebruiken om kinderen mee te vervoeren, gebeurde vijf jaar geleden in Oss een ernstig ongeluk waarbij vier kinderen om het leven kwamen.
Op basis van onderzoek concludeert het OM dat „de Stint een schadelijk product” was, dat de verdachten „van die schadelijkheden wisten en dat zij hierover zwegen”. Justitie begon een onderzoek naar de Stint nadat er na het ongeluk in 2018 meerdere meldingen van eerdere incidenten met de elektrische bolderkar naar voren kwamen. Er werd gekeken of de Stint gebreken had, of de verdachten hiervan wisten en wat zij hiermee hadden gedaan.
„Hoewel verdachten wisten van diverse gebreken, werd er onvoldoende actie ondernomen en bleef de Stint met die gebreken bij vele kinderdagverblijven in gebruik, met alle risico’s van dien”, concludeert het OM. Volgens het OM hebben de verdachten „de veiligheid van gebruikers van de Stint in gevaar gebracht en daarvoor moeten zij zich verantwoorden voor de rechtbank.”
Het OM vervolgt de verdachten ook voor valsheid in geschrifte. Bij het verzoek in 2011 om het voertuig aan te merken als bijzondere bromfiets „werd ten onrechte gemeld dat de Stint voldeed aan de benodigde veiligheidseisen”.
Vier kinderen
Het ministerie haalde de elektrische bolderkar vrijwel direct na het ongeluk tijdelijk van de weg af na het ongeluk in Oss in 2018. Een Stint reed een spoorovergang op terwijl er een trein aankwam. Vier kinderen kwamen om het leven, een vijfde kind en de begeleidster raakten zwaargewond.
Lees ook: ‘Het was alsof je de hele dag een uitvaart hebt’
Lang was onduidelijk wat er precies aan de hand was met de Stint. Na het ongeluk in 2018 bleek uit onderzoek van onderzoeksbureau TNO dat de elektrische bolderkar onveilig was en haalde het Ministerie het wagentje definitief van de weg. In 2021 oordeelde de bestuursrechter Noord-Nederland dat dit besluit „op onzorgvuldige wijze tot stand” was gekomen. Niet alle onderzoeken zouden zijn meegenomen bij het besluit.
De afgelopen jaren liepen verschillende onderzoeken naar de Stint en de gebreken ervan, onder meer door TNO, de Inspectie Leefomgeving en Transport, het Nederlands Forensisch Instituut en de Nederlandse Arbeidsinspectie. „Alle rapporten van deze instanties zijn ook betrokken in het strafrechtelijk onderzoek”, schrijft het OM.