OM: verdachte steekpartij Erasmusbrug had mogelijk terroristisch motief

De 22-jarige man die verdacht wordt van het steekincident op de Rotterdamse Erasmusbrug maandag, wordt verdacht van „moord en poging tot moord met een terroristisch oogmerk”. Dat schrijft het Openbaar Ministerie vrijdag in een verklaring. Het lopende onderzoek heeft aanwijzingen opgeleverd dat de man „ideologisch gedreven” is – zo riep hij „tijdens het plegen van de feiten een aantal keer Allahoe Akbar”.

Eerder zei minister David van Weel (Justitie, VVD) een terroristisch motief niet uit te sluiten, maar ook „psychologische problematiek of antecedenten in het criminele circuit” nog als mogelijke verklaringen te zien. Het OM benadrukt vrijdag dat andere motieven nog niet zijn uitgesloten en dat het onderzoek nog loopt.

Een woordvoerder van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTV) zegt op vragen van persbureau ANP dat het terroristische dreigingsbeeld in Nederland naar aanleiding van de steekpartij in Rotterdam niet wordt aangepast: het is nog steeds 4 uit 5.

De verdachte is bekend bij de politie en werd eerder veroordeeld voor geweldsincidenten. Een 32-jarige Rotterdammer werd door de verdachte gestoken en overleed ter plekke. Een tweede slachtoffer, een 33-jarige Zwitser, werd gewond naar het ziekenhuis gebracht en is inmiddels weer thuis.

Het OM schrijft dat de verdachte maandag wordt voorgeleid bij de rechtbank van Den Haag, niet die van Rotterdam. Onder de ooggetuigen van de steekpartij bevonden zich medewerkers van de Rotterdamse rechtbank.


Lees ook

De kickbokstrainer dacht een ruzietje te sussen, maar overmeesterde de dader voordat die meer omstanders doodstak

Politie bij het gebouw waar de verdachte werd overmeesterd.