OM: twee campagnevideo’s van FvD zijn strafbaar

Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam beoordeelt twee campagnevideo’s van de politieke partij Forum voor Democratie (FvD) als strafbaar. Het gaat om filmpjes over de spreidingswet en non-binaire en transgender personen, meldt het OM vrijdag. Tegen beide filmpjes werd aangifte gedaan.

In de video waarin de spreidingswet wordt besproken wordt volgens het OM aangezet tot haat tegen asielzoekers. Daarmee zou de partij zich schuldig maken aan groepsbelediging. De beelden zijn op meerdere dagen uitgezonden in de zendtijd voor Politieke Partijen.

De tweede video over non-binaire en transgender personen is in november 2023 gepubliceerd op het Instagram-account van FvD. Het OM vindt dat het filmpje bedoeld is om mensen te overtuigen dat transgender en non-binaire personen een gevaar vormen.

De reden hiervoor is dat lhbtiq+ gerelateerde beelden in de video gecombineerd worden met termen als indoctrinatie en verminking. Dat zou volgens het OM kunnen leiden tot haat en uiteindelijk acties tegen non-binaire en transgender personen. Ook wordt een persoon die in de video wordt getoond gediscrimineerd, oordeelt het OM.

De politie van Amsterdam zal de drie bestuursleden van de partij deze maand verhoren. Het gaat om voorzitter Thierry Baudet, penningmeester Freek Jansen en vicevoorzitter Joris van den Oetelaar. Nadat zij allemaal zijn gehoord zal het OM besluiten of het overgaat tot vervolging. Thierry Baudet heeft de uitnodiging voor zijn verhoor online gezet.

Het OM benadrukt groot belang te hechten aan de vrijheid van meningsuiting, zeker in het geval van politieke partijen. Maar volgens het OM overschrijden de twee campagnevideo’s de grenzen die de strafwet aan de vrijheid van meningsuiting stelt.