OM onderzoekt dodelijke Nederlandse luchtaanval met Apaches in 2009 in Afghanistan

Het Openbaar Ministerie doet sinds 2018 onderzoek naar een luchtaanval in Afghanistan door Nederlandse militairen, waarbij vermoedelijk acht burgers zijn omgekomen. Het OM laat dit weten in antwoord op vragen van NRC.

Het onderzoek betreft een aanval in de Mirabad-vallei, ten noordoosten van Tarin Kowt. Op 11 juni 2009 namen twee Nederlandse Apaches er een passagiersbusje en een terreinwagen onder vuur, vlak na elkaar, in de veronderstelling dat er vijandige strijders in zaten. Dat deden ze op aanwijzing van een vluchtbegeleider van de Australische troepen, met wie de Nederlanders toen samenwerkten.

Toenmalig minister Eimert van Middelkoop (Defensie, CU) ging er later eveneens van uit dat er vijandige strijders in de voertuigen zaten. Eind 2009 schreef hij aan de Tweede Kamer dat de twee voertuigen „duidelijk herkenbaar reageerden op opdrachten van de Talibanstrijders” via radiocontact.

De militairen hadden volgens het OM rechtmatig gehandeld, schreef hij in die brief. Maar na een artikel in toenmalig dagblad De Pers waarin een VN-vertegenwoordiger zei dat er onschuldige burgers in de voertuigen hadden gezeten, beloofde het OM de zaak opnieuw te bekijken. De minister noch het OM zijn er op teruggekomen en de Tweede Kamer vroeg er niet meer naar.


Lees ook
Dat spannende gevecht? Daar was de helikopter niet eens bij in de buurt

Dat spannende gevecht? Daar was de helikopter niet eens bij in de buurt

Vaandelopschrift

In 2017 boog de Traditiecommissie van de Nederlandse krijgsmacht zich over de kwestie, toen die moest beoordelen welke eenheden een vaandelopschrift als onderscheiding verdienden voor hun werk in Afghanistan. Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH), dat voor die commissie feiten controleerde, bekeek videobeelden van de luchtaanvallen. Het instituut vermoedde op basis van de beelden dat er burgers in de voertuigen hadden gezeten.

De helikopters namen een passagiersbusje en een terreinwagen onder vuur

Zo staat in het verslag van het NIMH over zes personen die door de chauffeur van de terreinwagen worden opgepikt: „Het lijkt te gaan om twee mannen en een wat ouder (qua lengte) kind aan de noordkant van de weg, alsmede twee vrouwen, herkenbaar aan de burqa’s, en een kind (lijkt een kleuter) aan de zuidkant van de weg.” Op de beelden zouden geen wapens te zien zijn.

De kwestie belandde zo in 2017 opnieuw bij het OM, maar omdat justitie de feiten al bekend achtte, deed het geen nieuw onderzoek. Nu antwoordt het OM op vragen van NRC dat het na een nieuwe melding in november 2018 alsnog heeft besloten om onderzoek te doen om te zien of er strafrechtelijk vervolgd moet worden. „Het OM kan geen mededelingen doen over de aard en de herkomst van de melding. Het onderzoek is op dit moment nog niet afgerond.”

Defensie wil niet op het lopend onderzoek reageren. Tweede Kamerlid Sarah Dobbe (SP) heeft op 21 maart aan minister Kajsa Ollongren (Defensie, D66) schriftelijke vragen gesteld over de aanval op de twee voertuigen.


Lees ook
De gemartelde boer, de Australische special forces en een verdwenen rapport

Een konvooi van Australische militairen in de Afghaanse provincie Uruzgan.