OM: ‘Jacco G. moet hebben geweten van drugssmokkel bij Bulk Terminal Zeeland’

Als de 59-jarige Jacco G. op donderdagmiddag tegen half drie het woord krijgt in de grote zaal van de rechtbank in Breda zet de tanige en getekende Zeeuw zijn leesbril op. Hij pakt met trillende hand een handgeschreven brief. „Als u het goed vindt, lees ik die voor”, zegt de directeur-grootaandeelhouder van Bulk Terminal Zeeland (BTZ) in Vlissingen.

Hij zit al sinds mei van dit jaar vast en het Openbaar Ministerie heeft zojuist uit de doeken gedaan waarvan Jacco G. precies wordt verdacht. Hij is als eigenaar en directeur van bulkoverslagbedrijf BTZ vermoedelijk al sinds 2017 betrokken bij de geslaagde smokkel van duizenden kilo’s cocaïne. Daarnaast heeft hij volgens het OM de afgelopen jaren geholpen met het opzetten van een smokkellijn vanuit Gambia, crimineel geld witgewassen en valsheid in geschrifte gepleegd.

Samen met de twee andere directieleden van BTZ, zijn jongere broer René G. en Ko de K., heeft Jacco G. een criminele organisatie gevormd die cocaïnesmokkel faciliteerde via de terminal in de haven van Vlissingen.


Lees ook

Na de containers met bananen: de cocaïne komt ook via de bulkhavens het land in

Vrachtauto’s en een trekker op de Bulk Terminal Zeeland in Ritthem, gemeente Vlissingen. Directieleden zijn aangehouden op verdenking van drugssmokkel.

Boos en teleurgesteld

„BTZ was een prachtig bedrijf”, leest Jacco G. voor uit zijn eigen brief. Maar daar is niks van over. „Ik ben boos én teleurgesteld”, zegt hij met een vlakke stem. Boos is hij op zijn broer René en collega Ko de K. die zijn bedrijf „buiten het zicht van hem en zijn personeel om” hebben gebruikt voor drugshandel „uit eigen belang”.

Teleurgesteld is hij in het Openbaar Ministerie en de gemeente Vlissingen. „Er is geen bewijs voor mijn betrokkenheid bij drugshandel of contact met criminelen. Dat heb ik uitgelegd in vijftien verhoren en toch houdt het OM vol dat ik van bepaalde zaken wel moet hebben geweten. Hang me maar aan een leugendetector: dit is mijn wereld niet.”

Ook voor de gemeente heeft Jacco G. geen goed woord over. „Er was een akkoord met banken, personeel en klanten om het bedrijf door te laten draaien, zonder de bestaande directie. Maar de gemeente heeft desastreus gehandeld door BTZ voor twaalf maanden te sluiten”, aldus Jacco G. Kort na dat besluit afgelopen juli werd het bedrijf failliet verklaard.

Het Openbaar Ministerie gelooft Jacco G. niet, zo blijkt uit de woorden van de officier van justitie. Hij is altijd verantwoordelijk geweest voor de administratie en de financiën van het bedrijf. De stelling dat zijn broer René en Ko de K. „een winkel in de winkel hadden” klopt volgens het OM dan ook niet. „Het onderzoek wijst uit dat de legale en illegale activiteiten van BTZ zo verweven waren dat Jacco G. wel geweten moet hebben wat er allemaal op het terrein van het overslagbedrijf gebeurde.” Dat blijkt volgens het OM bijvoorbeeld uit afhandeling van de deklading kolen waarin een partij van ruim 2.000 cocaïne was verstopt.

Infiltratie-actie met nepbedrijf

Het contact met criminelen lag bij René G. en Ko de K. Dat gebeurde via speciale toestellen van telecomaanbieders Sky en Exclu. Informatie die via hun netwerk is verstuurd vormt belangrijk bewijs nu de claim van die bedrijven dat de politie berichten niet kon lezen, onjuist is gebleken.

Om te bewijzen dat ook Jacco G. op de hoogte moet zijn geweest heeft het OM een infiltratie-operatie opgezet waarbij een nepbedrijf BTZ heeft benaderd. Alle contacten tussen de infiltrant en BTZ zijn opgenomen. Het gemak waarmee René G. en Ko de K. afspraken maakten over cocaïnesmokkel via BTZ is „schokkend”, aldus het OM. „In vier gesprekken was het geregeld. In ruil voor 10 procent van de waarde van de cocaïne geven René G. en Ko de K. gewoon advies over de beste manier om cocaïne het land in te smokkelen.”

In het geval van de infiltratie-actie ging het om een proefzending met een waarde van 1,8 miljoen euro en kregen de mannen van BTZ 180.000 euro plus de deklading. Verdachte Ko de K., net als René G. niet aanwezig in de rechtbank, heeft volgens het OM verklaard dat 90.000 euro voor René G. was. De andere helft zou worden verdeeld tussen Jacco G. en Ko. de K.

Volgens G.’s advocaat is deze verklaring van Ko de K. „ongeloofwaardig”. „Er is geen concreet bewijs dat mijn cliënt koppelt aan drugscriminelen of drugssmokkel. Zijn verzoek om de voorlopige hechtenis van Jacco G. te schorsen is door de rechtbank afgewezen. Eind oktober oordeelt de rechtbank opnieuw over de vraag of de verdachten hangende de strafzaak vast moeten blijven zitten.