OM in hoger beroep in de zaak tegen kunstenaar Andeweg

Rechtszaak Het Openbaar Ministerie tekent beroep aan in de zaak tegen kunstenaar Julian Andeweg. Hij werd eerder veroordeeld voor twee gevallen van verkrachting.

De rechtbank in Amsterdam
De rechtbank in Amsterdam foto Sabine Joosten/ANP

Het Openbaar Ministerie gaat in beroep tegen het vonnis in de zaak tegen beeldend kunstenaar Julian Andeweg (36). De kunstenaar werd twee weken geleden door de Amsterdamse rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van twintig maanden, waarvan één jaar onvoorwaardelijk. Daarnaast legde de rechtbank de kunstenaar een boete op van respectievelijk 1.000 euro en 2.500 euro voor het aanranden en verkrachten van twee slachtoffers. De officier had in deze, zoals zij het omschreef tijdens de rechtzaak „high profile case”, een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van twee jaar geëist, met een jaar voorwaardelijk. Ook had zij vijfduizend euro smartengeld geëist voor vijf slachtoffers.

De kunstenaar stond voor de rechter vanwege zes aangiften van onder meer langdurige mishandeling, aanranding en verkrachting. De rechtbank in Amsterdam oordeelde dat drie aangiften bewezen waren. Voor drie andere aangiften zag de rechtbank niet voldoende bewijs. Tegen die „partiële vrijspraak en tegen de hoogte van de straf”, gaat het OM volgens een woordvoerder nu in beroep.

‘Zaak niet afgelopen’

De zaak Andeweg kwam aan het licht toen NRC eind oktober 2020 een onderzoek publiceerde, waarin meer dan twintig mannen en vrouwen de toen nog succesvolle kunstenaar beschuldigden van verkrachting, mishandeling, aanranding, stalking en bedreiging.

Lees ook: Hoe een kunstenaar carrière maakt onder aanhoudende beschuldigingen van aanranding en verkrachting

De eerste aantijging dateerde uit Andewegs middelbare schooltijd, waarin hij zijn toenmalige jeugdvriendin zou hebben mishandeld. Ook een latere vriendin, met wie Andeweg tot en met 2008 samenwoonde, zei stelselmatig mishandeld te worden. Haar aangifte werd in 2022 geseponeerd vanwege verjaring. Na publicatie in NRC kwam nog één laatste aangifte binnen, van verkrachting.

Eén van de slachtoffers van Andeweg reageerde emotioneel op het nieuws over het hoger beroep: „Het betekent dat deze zaak nog lang niet voor ons is afgelopen en wij nog niet verder kunnen met ons leven. Maar het is ook goed dat het OM de zaak zo serieus neemt. Wij hebben zoveel onder deze man geleden – en dan zou hij ervan af komen met één jaar gevangenisstraf.”

Peter Plasman, de advocaat van Andeweg, was niet bereikbaar voor commentaar. In de rechtszaak in juni omschreef hij de zaak tegen zijn cliënt als „een extreem ontspoorde heksenjacht”.