N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Reportage
Tabakswinkels Voor supermarkten dreigt omzetderving door het verbod op tabaksverkoop dat halverwege volgend jaar ingaat. Sommige ondernemers hebben daar wat op gevonden.
‘Niet alleen sigaretten, maar ook een puik assortiment sigaren!” Gijsbert van Biesen uit Soesterberg is een tevreden klant. Hij weet dat de Plus in zijn dorp vanaf juni volgend jaar geen tabak meer mag verkopen. Maar pal naast zijn vertrouwde supermarkt kan hij terecht bij een vorig jaar geopende tabakswinkel. In het gebouw van de Plus, maar met een eigen ingang. „Een verkoopverbod? Ik rook er geen sigaartje minder om. Mij hoor je niet klagen.”
De Plus in Soesterberg was vorig jaar een van de eerste supermarkten die, vooruitlopend op het verkoopverbod, zo’n tabakszaak openden. In de ‘super’ wordt al geen tabak meer verkocht, maar de klanten zijn tevreden met het geboden alternatief, klinkt het in de winkel bij het personeel. „Meer tijd voor de klanten bij de zelfscans in de supermarkt, én voor de rokende klant in de tabakszaak”, zegt verkoopmedewerker Shannon Gerritsen. „Daar hadden we voorheen helemaal geen tijd voor. Nu kunnen we zelfs alternatieven voor sigaretten aanbieden, zoals tabaksverdampers die geen rook produceren.” Filiaaleigenaar Fernando Livestro kan nog niet zeggen of zijn tabakszaak loont: „De kosten gaan voor de baat uit, we zijn pas negen maanden open.”
Eigen afweging
Supermarktketen Plus zegt het aankomende verbod te respecteren en te stoppen met de verkoop van tabak zodra dat niet meer mag. Maar het staat de franchisenemers die onder de Plus-vlag opereren vrij om de randen van die wetgeving op te zoeken. Van de circa 550 filialen van de supermarktcoöperatie zijn er zo’n 150 in bezit van Plus zelf. „Daar stoppen we met tabakverkoop”, zegt een woordvoerder. „De rest is van zelfstandige ondernemers. We faciliteren de tabaksverkoop verder niet, maar zij moeten zelf beslissen wat ze ermee doen.”
Zo’n ‘rookboetiek’, pal naast de ingang van een supermarkt, past niet in het ontmoedigingsbeleid van demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid, ChristenUnie). Hij wil juist het aantal verkooppunten terugbrengen – nu nog vooral supermarkten en tankstations. Onlineverkoop van tabakswaren is sinds deze maand al verboden, vanaf 2030 geldt het verbod ook voor de fysieke verkoop op tankstations. Dan zijn sigaretten en andere tabaksproducten alleen nog verkrijgbaar in speciaalzaken.
De opening van de tabakszaak bij de Plus, een manier om de wetgeving te omzeilen, heeft dan ook de aandacht van het ministerie. „Vanuit gezondheidsperspectief zie ik uiteraard graag zo min mogelijk verkooppunten van tabak”, schreef de staatssecretaris begin dit jaar aan de Tweede Kamer, in reactie op publiciteit over Soesterberg. Maar nu rookt nog steeds 20 procent van de bevolking, voegde hij daaraan toe. „Er is dus nog vraag naar tabaksproducten.”
De staatssecretaris rekent niettemin op een forse daling in verkooppunten als supermarkten tabak in de ban doen. De verwachting is dat het aantal daalt van 10.000 in 2021 naar 4.400 volgend jaar. En in 2030 moet de teller stokken op 2.000 speciaalzaken. „Het beeld dat er de facto weinig verandert, deel ik daarom niet”, aldus Van Ooijen.
Misschien verloopt die afname in verkooppunten wel sneller dan Van Ooijen verwacht. Ahold maakte afgelopen maand bekend dat alle filalen van supermarktdochter Albert Heijn (AH) per januari volgend jaar stoppen met tabak. Ook concurrent Jumbo meldt op zijn website de tabakverkoop af te bouwen.
„We lopen vooruit op de wetgeving door eerder te stoppen”, zegt een woordvoerder van Albert Heijn. Plannen om nabij de 822 eigen winkels speciaalzaken te openen, zijn er volgens haar niet. Wel mogen de 278 franchisenemers die onder AH-vlag supermarkten drijven hun eigen afweging maken. „Maar wij leveren per januari geen sigaretten meer. En we hebben de indruk dat de meeste franchisers daarin meegaan.”
Geblindeerde ramen
In Soesterberg denken ze daar dus anders over. Achter de geblindeerde ramen van de tabaksboetiek rekenen klanten hun bestellingen af. Binnen een kwartiertje gaan drie pakjes Marlboro á 48 euro over de toonbank, twee kleine Camels voor 19 euro, een klein kistje sigaren voor 22,40 euro.
Marjan Jansen is een van die klanten. Als de supermarkten straks stoppen met de tabaksverkoop, lijkt dat het einde van een tijdperk, zegt ze. Maar mensen komen hun tabak toch wel halen: „Het is hier ook ’s avonds open en het assortiment is groter dan het was. Je kan het aantal winkels wel verminderen, maar dan krijg je dit soort initiatieven. Prijsverhogingen gaan het verschil ook niet maken; mensen die willen roken, blijven roken.”
Prijsverhogingen gaan het verschil ook niet maken; mensen die willen roken, blijven roken
Andere Plus-ondernemers gaan daar ook vanuit. In het Limburgse Landgraaf openden de franchisenemers in winkelcentrum Waubach direct naast hun supermarkt een Readshop, mede om hun tabaksomzet overeind te houden. En in Mierlo, Noord-Brabant, namen twee franchisers pal naast hun Plus-supermarkt een Bruna-winkel over, ook weer om de sigarettenverkoop in stand te houden. In de supermarkt zelf gaat de tabaksverkoop nog door, zegt servicemedewerker Anke Meulendijk. „Want niemand weet wanneer dat verkoopverbod definitief ingaat. Uiteindelijk is het al een paar keer uitgesteld.”
In 2021 schatte bureau SEO Economisch Onderzoek dat landelijk zo’n achthonderd supermarkten het voorbeeld van Soesterberg zullen volgen door een eigen speciaalzaak te openen. Niet bekend is hoeveel dat er inmiddels zijn. De journalistieke website tabaknee signaleert op basis van berichtgeving in vakbladen een razendsnelle uitbreiding van Albert Heijns meeneemformule AH to go bij BP-tankstations – waar de tabaksverkoop tot 2030 kan doorgaan.
Overigens is inderdaad niet helemaal duidelijk of het verkoopverbod in supermarkten per 1 juli 2024 nu definitief is. Kort voor het kabinet viel, erkende Van Ooijen deze maand dat kleine supermarkten het verbod misschien niet overleven. De supermarktbranche loopt zonder eigen initiatieven een miljardenomzet mis.
De supermarktbranche loopt zonder eigen initiatieven miljarden mis
Kenners gaan ervan uit dat zo’n zes procent van de jaaromzet van supermarkten van tabak afkomstig is. Op een totaalomzet van 48 miljard euro is dat zo’n 2,8 miljard euro. Dat een aantal kleinere supermarkten dat omzetverlies niet overleeft, is dus waarschijnlijk. Mogelijk gaat het om vijfhonderd supermarkten, zo schreef de staatssecretaris de Tweede Kamer, „met negatieve gevolgen voor de leefbaarheid in buurten en kleine kernen”.
Het is dan ook afwachten of het bij zijn brief gevoegde Tabaks- en rookwarenbesluit een nieuw kabinet haalt en vervolgens ongeschonden door de Tweede Kamer komt. De BoerBurgerBeweging van Caroline van der Plas heeft al aangekondigd tegen het voorstel te stemmen, omdat de leefbaarheid van kleine dorpen erdoor op het spel zou staan.