Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vrijdag een straf van 138 dagen jeugddetentie (waarvan 120 voorwaardelijk) en een taakstraf van 80 uur geëist tegen de 16-jarige jongen die FVD-leider Thierry Baudet een jaar geleden bij een verkiezingsbijeenkomst mishandelde.
De jongen uit Groningen heeft volgens het OM bekend dat hij op 20 november 2023 Baudet meerdere malen met een bierfles op zijn hoofd heeft geslagen. Uit telefoongegevens zou tevens blijken dat de toen nog 15-jarige jongen de mishandeling zou hebben gepland. Het OM Noord-Nederland legt hem „poging zware mishandeling met voorbedachten rade” ten laste, meldt het OM in een persverklaring.
De mishandeling gebeurde in een café aan het Gedempte Zuiderdiep in de stad Groningen, waar de partij van Baudet, Forum voor Democratie, een campagnebijeenkomst hield. Nadat Baudet had gesproken was er een fotomoment waarbij hij herhaaldelijk op zijn hoofd en vlakbij zijn oog werd geslagen. Baudet werd vervolgens naar het ziekenhuis gebracht.
„De officier van justitie vindt dat je [het] mag laten blijken als je het niet eens bent met een ander, bijvoorbeeld een politicus. Maar daar zitten uiteraard grenzen aan en die zijn in deze zaak op zeer ernstige wijze overschreden”, schrijft het OM.
Er was ook een tweede jongen verdacht, maar vanwege gebrek aan bewijs wordt hij niet verder vervolgd. Vanwege de leeftijd van de 16-jarige verdachte vond de zitting achter gesloten deuren plaats. De rechtbank in Groningen doet over twee weken uitspraak.
Voor Nathalie Baartman (51) hoeft er maar weinig te gebeuren wil ze zich ergeren. Zo heeft ze een dorpsgenoot met een deurbelcamera, onderdeel van een bestaanszekerheid waar een andere dorpsgenoot (Pieter Omtzigt) „zijn vingertjes bij kan aflikken”. Een belachelijk idee, aldus Baartman in Deer. Zou ze zelf buitenshuis kunnen zien dat er ongewenst bezoek voor haar deur stond? Ze zou nooit meer huiswaarts durven keren uit angst dat de ongewenste bezoeker zich op een later tijdstip opnieuw kwam melden.
Baartman laat zich kennen als iemand voor wie chaos, een gebrek aan controle en onhandigheden een manier van leven zijn. Ze kan niet anders, dus leveren kleine praktische zaken vaak groots tumult op. In enorme haast vanwege een bijna vertrekkende trein naar Zwitserland, grist ze nog snel een prei mee van huis. Want ja, ze heeft er natuurlijk niet op tijd aan gedacht om wat gangbaarder eten voor onderweg te regelen.
De anekdote over het chaotische verloop van een moeder-dochtertripje naar Zwitserland is de losse strik waar Baartman haar verhalen mee samenbindt. Dit is soms een leuk verhaal, zoals wanneer Baartman uitlegt waarom ze in tegenstelling tot haar dochter liever niet in een kano stapt (er blijkt sprake van een „tweedegeneratie-kanotrauma”) maar wel naar een jodelcursus wil. De puberteit en gevaren van sociale media lonken voor haar 12-jarige dochter, dus „dit is hét moment om haar op de valreep nog wat oudere communicatietechnieken bij te brengen”.
Dik aangezet
Minder geslaagd is dat Baartman uitvoerig vertelt over haar weinig spannende avonturen tijdens de treinreis: iets met reserveringskosten, een bezette stoelplaats, een strenge conductrice. Baartman maakt graag gebruik van een stijlmiddel waarbij ze zichzelf zo ongeveer uit elkaar laat spatten van ergernis. Daar zijn de wel bekende treinproblemen echter niet meeslepend of verrassend genoeg voor. Ook niet in de vertelstijl van Baartman.
Deze expressieve stijl vol dik aangezette mimiek en kreten van verbazing komt beter tot zijn recht wanneer Baartman je meevoert naar een prikkelender deel van haar leven of belevingswereld. Zo treft ze een vrouw die wil weten of ze met haar outfit soms wil lijken op een omgekeerde prei. Baartman komt dan met een komisch zinnetje als: „Elke gelijkenis tussen mij en een omgekeerde prei berust op louter toeval.”
Ook achter het kunstwerk op het podium zit een leuk verhaal. Bedoeld als beeldende verwijzing naar de voorstellingstitel, maar in plaats van een hert kwam de dorpsgenoot die zich heeft gespecialiseerd in het maken van knaagdieren van cortenstaal met een aardvarken op de proppen. Baartman fantaseert grappig over het aardvarken, dat een eigenschap blijkt te bezitten dat hem tot een zeer geschikte landsbestuurder zou maken.
Het kunstwerk op het podium was bedoeld als beeldende verwijzing naar de voorstellingstitel, maar in plaats van een hert kwam de maker met een aardvarken op de proppen.
Foto Willem van Walderveen
Degenen die nu in functie zijn vindt ze ongeschikt. Baartmans blokjes politieke ergernissen zijn op zichzelf meestal oninteressant en nogal geforceerde afslagen in Deer. Mooi is wel het slotlied, waarin ze op klaagzangerige accordeonklanken een protestlied zingt over verschillend groot leed dat haar ‘deert’.
Uit Baartmans negende voorstelling spreekt vooral dat de totale onmacht en frustratie die je kan voelen over nauwelijks controleerbaar wereldleed, vaak zijn weg vindt naar leed van een meer behapbare orde. Ergernissen over de definitie van een inloopdouche en de onzin van ‘slimme’ koelkasten en deurbelcamera’s kunnen een mens daarom bijna laten ontploffen van irritatie.
Lees ook
het Cultuurdagboek van Nathalie Baartman: ‘De was wacht en volgende week ga ik in première’
Vorige maand, maart 2025, was gemiddeld genomen de warmste maart in Europa ooit gemeten. Dat meldt Europese klimaatdienst Copernicus in een persbericht. Wereldwijd gezien was er maar een maand maart warmer, in recordjaar 2024. De metingen van de organisatie gaan terug tot 1940.
De gemiddelde temperatuur vorige maand in Europa was 6,03 graden. Dat is 2,41 graden boven het gemiddelde van de periode tussen 1991 en 2020. „Maart 2025 was de warmste in Europa, wat opnieuw aantoont hoe temperaturen records blijven breken”, schrijft Samantha Burgess van het Europees Centrum voor weersvoorspellingen op middellange afstand (ECMWF), een Europese klimaat-ngo.
„Veel gebieden beleefden de droogste maart en andere de natste in minstens 47 jaar”, aldus Burgess. Zelfs in Nederland woedden er vorige maand evenveel natuurbranden als in heel 2024, vanwege de aanhoudende droogte en wind.
1,6 graden
Met name in Oost-Europa en Zuidwest-Rusland werden hogere temperaturen dan normaal gemeten. Buiten Europa was de temperatuur het hoogst boven het gemiddelde op de Canadese Arctische Eilanden en in de Baffinbaai, tussen Canada en Groenland.
Afgelopen januari maakte klimaatdienst Copernicus bekend dat 2024 wereldwijd het warmste jaar ooit gemeten was. De wereldwijde gemiddelde temperatuur lag 1,6 graden hoger dan voor het industriële tijdperk. Daardoor was het gemiddelde voor het eerst meer dan 1,5 graden hoger wereldwijd — een kritieke grens in het Klimaatakkoord van Parijs.
Lees ook
Wereld schiet door de grens van 1,5 graden, kritieke grens uit Klimaatakkoord van Parijs bereikt
Vorige week was het zoveelste ophefmoment van asielminister Marjolein Faber, omdat ze geen lintjes wilde uitdelen aan vrijwilligers die asielzoekers helpen. Voor politiek redacteur Wafa Al Ali is ‘lintjesgate’ exemplarisch voor de PVV-minister. Volgens haar functioneert Faber vooral als megafoon van partijleider Geert Wilders.
Heb je vragen, suggesties of ideeën over onze journalistiek? Mail dan naar onze redactie via [email protected]