OM eist celstraf van zes maanden, waarvan drie voorwaardelijk, tegen eerste verdachte

De officier van justitie eist een celstraf van zes maanden waarvan drie maanden voorwaardelijk tegen de eerste verdachte. Het gaat om Lucas D., een 19-jarige jongen uit Monnickendam.

Hij wordt verdacht van openlijke geweldpleging tegen de politie rond de Johan Cruijff Arena en het voorhanden hebben van een Cobra, illegaal vuurwerk. Daarnaast heeft hij deelgenomen aan een groepschat op Snapchat. Daarin zou hij anderen hebben opgeroepen tot geweld.

D. zou naar de wedstrijd Ajax-Maccabi Tel Aviv gaan en is na middernacht aangehouden bij het Centraal Station. Hij heeft elf dagen vastgezeten.

De verdachte zegt dat hij in de bewuste groepschat is gegooid door anderen. Zijn deelname blijkt uit de telefoon van Lucas die in beslag is genomen na zijn aanhouding. „Ik ben niet naar Amsterdam gegaan om rellen te schoppen.” Hij had een kaartje voor de wedstrijd en is naar eigen zeggen onbedoeld in de rellen terecht gekomen.  

‘Bitje in en raggen’

In de appgroep zegt hij dat hij meerdere cobra’s had. Maar dat was niet zo, beweert hij nu. Iemand anders zegt dat de cobra’s „in de groep hooligans” zal worden gegooid. Ook wordt in de groep gezegd dat die „IDF-soldaten uit Israël ook hier zijn”. „Broer, daar moet je met vrachtwagen overheen rijden.” Lucas D. zegt: „Bitje in en raggen.” Een bitje wordt gebruikt door vechtsporters.

„Wat vind je van die teksten?”, vraagt de rechtbank. D.: „Ik dacht er eigenlijk niet over na.”

Ook komen er filmpjes over het afsteken van vuurwerk voor in de groep. Net als een filmpje van een mishandeling waarbij iemand wordt gevraagd waar hij vandaan komt. Volgens D. is dat een filmpje dat is doorgestuurd.  

‘Had meteen weg moeten gaan’

De rechtbank houdt Lucas D. een proces-verbaal voor van een agent waarin gewelddadigheden voor de wedstrijd worden beschreven. Dat gaat over geweld, het gooien van stenen en ook het plegen van politiecharges. Ook wordt er geroepen: „al die kankerjoden moeten dood” en we pakken ze „na de wedstrijd”. Een agent in burger zou D. hebben herkend terwijl hij een steen heeft gegooid. De agent heeft een foto van hem gemaakt en op basis daarvan is hij die avond aangehouden. D. erkent dat hij de persoon is op de foto, maar ontkent dat hij stenen heeft gegooid. „Dat is geen steen, maar een blok klei dat ik van de grond heb gepakt.”

„Ik had meteen na de wedstrijd weg moeten gaan”, ziet D. nu in. Over de berichten in de chatgroep: „Het schokt me wel als ik het teruglees. De volgende keer zou ik meteen uit zo’n appgroep gaan.”

Geen terrorisme

Op 8 november werd Nederland wakker in een grote storm, stelt het Openbaar Ministerie. Volgens de burgemeester van Amsterdam is Nederland terechtgekomen in een giftige cocktail van antisemitisme, hooligangedrag en woede over de gebeurtenissen in Gaza. In het onderzoek in de weken daarna is gekeken naar de vraag of er sprake is geweest van terrorisme en een georganiseerd verband.

Volgens de officier is er geen sprake van een of meerdere leidende figuren die het geweld hebben georganiseerd. Ook is gekeken naar de vraag of er sprake is van terrorisme. Openlijk geweld, kan volgens de officier van justitie nooit kwalificeren als een terroristisch oogmerk. De deelnemers van het geweld moeten opzettelijk het doel hebben om angst aan te jagen. Dat is niet het geval. „Niets wijst erop dat door de deelnemers aan het geweld niet is nagedacht over de gevolgen van het geweld.”

Ook is volgens het OM gekeken naar antisemitisme. Begrippen als Joden, Israël en zionisten worden door elkaar gebruikt, aldus de officier van justitie. Tijdens de demonstratie zijn antisemitische leuzen geuit.

OM: verdachte heeft bewust geweld gebruikt

Volgens het OM staat vast dat D. geweld heeft gebruikt tegen de politie. Op basis van de berichten in de chatgroep blijkt volgens de officier dat D. de intentie had om „te gaan vechten” met Maccabi-supporters en van plan was om cobra’s te gooien. Daarmee is volgens justitie ook bewezen dat D. heeft deelgenomen aan openbare geweldpleging.

Volgens het OM is er sprake van strafverzwarende omstandigheden. De belangrijkste is het geweld tegen de politie. We mogen niet accepteren dat „dit geweld erbij hoort”, stelt de officier van justitie. Het gebruik van termen als ‘kankerjoden’ en ‘IDF-soldaten’ in de groep waar D. deel van uitmaakte, ziet het OM ook als strafverzwarend.


Liveblog
Rellen in Amsterdam


OM eist celstraf van zes maanden, waarvan drie voorwaardelijk, tegen eerste verdachte