OM eist ‘hele zware bestraffing’ tegen Pakistaanse bedreiger van Wilders

Reportage

Bedreiger Het OM wil met een hoge strafeis tegen een Pakistaanse oud-cricketer andere bedreigers ontmoedigen. Maar er was geen enkele Pakistaanse journalist in de rechtszaal.

PVV-leider Geert Wilders wendde zich tijdens de strafzaak rechtstreeks tot de afwezige verdachte Khalid Latif: „Uw oproep is abject.”
PVV-leider Geert Wilders wendde zich tijdens de strafzaak rechtstreeks tot de afwezige verdachte Khalid Latif: „Uw oproep is abject.” Foto Remko de Waal/ANP

Het allerliefste had het Openbaar Ministerie waarschijnlijk gezien dat de Nederlandse strafzaak tegen de 37-jarige voormalige Pakistaanse cricketspeler Khalid Latif dinsdag rechtstreeks op alle Pakistaanse zenders zou zijn uitgezonden. Ter preventie.

De berechting bij verstek van de verdachte die in augustus 2018 via sociale media in een filmpje een beloning van drie miljoen Pakistaanse roepie (destijds 21.989 euro) beloofde aan degene die Tweede Kamerlid Geert Wilders een kopje kleiner zou weten te maken, leek soms vooral bestemd voor binnenlandse Pakistaanse consumptie. Hou op Nederlanders te bedreigen, was de boodschap.

Lees ook: In Pakistan is blasfemie een zaak van leven of dood – ook voor de oud-cricketer die Geert Wilders wilde laten vermoorden

Slachtofferverklaring

Wilders ontvangt al jaren veel doodsbedreigingen en niet zelden komen die uit Pakistan, vertelde officier van justitie Fridolijn Kuipers. Mede om mogelijk toekomstige buitenlandse bedreigers van Nederlandse volksvertegenwoordigers te ontmoedigen eiste ze als „hele zware bestraffing” een celstraf van twaalf jaar tegen Latif.

Het was conform het verlangen dat Wilders eerder in de rechtszaal in een slachtofferverklaring verwoordde. De PVV-partijleider ontvangt naar eigen zeggen jaarlijks duizend bedreigingen. Vaak komen die uit het buitenland en dat betekent „in 99,99 procent van de gevallen” dat er geen vervolging komt omdat het OM naar eigen zeggen geen verdachten in beeld weet te krijgen. Wilders bedankte het OM dat dit nu wel was gelukt. Hij vroeg de rechtbank „een krachtig signaal” af te geven. „Het vrije woord mag niet gesnoeid worden”, zei Wilders.

In mei 2018 kondigde Wilders een cartoonwedstrijd aan en riep op tekeningen van de profeet Mohammed in te zenden. Het leidde vooral in Pakistan tot veel commotie over de actie die als blasfemie werd gezien. Latif plaatste volgens het OM een filmpje op Facebook waarin hij een beloning toezegt aan degene die „de persoon die dit spel heeft gepland, het maken van beledigende tekeningen” weet te doden. Politieonderzoek van de beelden toont volgens de politie aan dat Latif inderdaad de bedreiger is. Zijn zichtbare wallen, huidplooi bij neus, gebit en kapsel worden herkend.

De officier van justitie noemt het opvallend dat de verdachte de publiekelijk bekend geworden beschuldigingen aan zijn adres nooit heeft ontkend. Justitie is er evenwel niet in geslaagd de verdachte te horen. Rechtshulpverzoeken aan Pakistan, waarmee Nederland geen justitieel samenwerkingsverdrag heeft, werden niet beantwoord. Het inschakelen van de Pakistaanse ambassadeur in Nederland hielp niet en ook pogingen van de Nederlandse ambassadeur in Pakistan iets te regelen, hadden geen enkel effect.

Internationaal gesignaleerd

De verdachte moet zelf wel op de hoogte zijn geweest van zijn aanstaande berechting in Nederland, concludeerde de rechtbank. Hij had een Frans persbureau over de strafzaak te woord gestaan. Mede om die reden kon de berechting ondanks de afwezigheid van Latif doorgaan. Er is volgens de rechtbank sprake van „behoorlijke rechtspleging binnen een redelijke termijn”.

In haar requisitoir wees de officier van justitie erop dat een geslaagde moordaanslag op Wilders niet alleen „onherstelbaar veel leed” voor de nabestaanden had betekend. Het zou ook „een aanslag op de rechtsstaat” zijn geweest. De gewelddadige dood van Wilders zou volgens de aanklager „heel Nederland en de wereld” hebben geschokt. „Dan zouden mogelijk veel meer politici hun werk niet meer aandurven of niet meer vrij aan het politieke debat durven deelnemen”.

Onduidelijk is of het Haagse requisitoir veel aandacht zal krijgen in Pakistan. Er was geen Pakistaanse journalist te zien bij de Haagse rechtbank die om veiligheidsredenen zitting hield in het justitieel complex op Schiphol.

Het beoogde slachtoffer richtte nog speciaal het woord tot de afwezige verdachte. „Zo lang ik leef en adem, krijgt u mij niet stil. Uw oproep is abject. Ik blijf de waarheid spreken. Vrijheid van denken en spreken is het enige dat ik nog heb en dat pakt niemand van mij af. Ik zal altijd doorgaan”, aldus Wilders.

Bij een eventuele veroordeling zal Latif internationaal gesignaleerd worden als iemand die in Nederland een straf moet uitzitten. „Hij kan dan Pakistan niet meer met een gerust hart verlaten’’, aldus een woordvoerder van het OM.

De rechtbank doet op 11 september uitspraak.