OM biedt 7 mensen excuses aan voor onterechte brief over aanwezigheid bij klimaatprotest

Demonstratie De marechaussee identificeerde veel aanwezige demonstranten achteraf, met behulp van sociale media en politiebronnen. Daarbij zijn fouten gemaakt: zeven mensen hebben een waarschuwingsbrief gekregen terwijl ze niet bij het protest aanwezig waren.
Organisaties als Extinction Rebellion protesteerden in november vorig jaar voor het klimaat door de privéjets op Schiphol te blokkeren.
Organisaties als Extinction Rebellion protesteerden in november vorig jaar voor het klimaat door de privéjets op Schiphol te blokkeren. Foto Remko de Waal/ANP

Het Openbaar Ministerie heeft excuses aangeboden aan zeven mensen die onterecht een waarschuwingsbrief hadden ontvangen met de mededeling dat ze aanwezig waren bij een demonstratie. Dat schrijft het OM donderdag. Het gaat om het klimaatprotest dat op 5 november vorig jaar plaatsvond op Schiphol. De persoonsgegevens die vanwege de demonstratie over de zeven personen zijn verzameld, worden uit de systemen van het OM en de Koninklijke Marechaussee verwijderd.

Tijdens de demonstratie op de luchthaven werden meer dan vierhonderd demonstranten gearresteerd, 175 van hen kregen na afloop een waarschuwingsbrief waarin het OM schrijft ze niet te vervolgen, hoewel hun gedrag strafbaar is. Het was lastig om hen te identificeren, schrijft het OM, omdat veel mensen weigerden hun identiteit bekend te maken en geen identiteitsbewijs bij zich hadden. De identificatie moest daarom grotendeels achteraf plaatsvinden, met behulp van politiebronnen en sociale media. Dat bleek niet goed te zijn gegaan: acht mensen tekenden protest aan tegen de brief. Ze zeggen die dag niet aanwezig te zijn geweest op Schiphol en waren geschokt dat ze zomaar als demonstrant zijn aangemerkt.

Na nader onderzoek concludeert het OM nu dat de Koninklijke Marechaussee in zeven gevallen onterecht heeft vastgesteld dat de mensen bij het protest aanwezig waren. Het onderzoek naar de achtste persoon loopt nog. „Het OM betreurt dat het hier niet goed is gegaan en zal er alles aan doen om dit in de toekomst te voorkomen.” De marechaussee gaat het identificatieproces van die bewuste dag daarom opnieuw bekijken.

Lees ook dit artikel over de onterechte brief: Ze waren niet bij de demonstratie, maar zitten wel in de database van het OM