Olympische buzzer beater van Worthy de Jong leidt tot ‘wervelstorm’ in 3×3 basketbal

Het publiek in de Gashouder in Amsterdam gaat als één man staan en begint hard te klappen. Niet voor de verrassende winnaar van de net besliste kwartfinale van het World Tour-toernooi in het 3×3 basketbal, een team uit Bahrein waarvoor louter Belgen uitkomen, maar voor de verliezers: Team Amsterdam.

Voor hen zijn de mensen – jong en oud, véél kinderen – naar het tijdelijke basketbalstadion gekomen, dankzij hen is elk van de drieduizend kaarten verkocht. Drie van de vier spelers van het team wonnen in Parijs olympisch goud namens Nederland: Jan Driessen, Arvin Slagter en Worthy de Jong, die met zijn winnende schot acuut werd opgenomen in de Nederlandse sportcanon. Dat was bijna twee maanden geleden; dit weekend was het eerste moment waarop de olympisch kampioenen op Nederlandse bodem in actie kwamen.

In Amsterdam blijkt de olympische roes nog lang niet te zijn uitgewerkt. Het hele weekend zit de met rode lichten gekleurde, ronde hal zo goed als vol, in totaal zijn achtduizend kaarten verkocht. De wedstrijden zijn live te volgen via de NOS. Het applaus is luid als de Nederlandse spelers onder begeleiding van vuureffecten en rookmachines het veld betreden. Na de wedstrijd van Team Amsterdam verdringen kinderen zich, ondanks het verlies, op de eerste rij voor een foto of een handtekening.

Aansluiting met wereldtop

Al een paar jaar is de basketbalsport in Nederland groeiende, zegt Maarten Hoffer, algemeen directeur van basketbalbond NBB, aan een statafel naast de hal. Het ledenaantal ging in drie jaar van ruim veertig- naar zo’n zestigduizend leden. Door vanaf het begin in te zetten op 3×3 basketbal, een nieuwe discipline die sinds 2010 bestaat en waarin met teams van drie spelers op een half veld met één basket wordt gespeeld, kon Nederland aansluiting vinden bij de wereldtop.

De Nederlandse ploeg ging dan ook niet zonder verwachtingen naar Parijs, zegt Hoffer. „Maar zo’n beslissend schot van Worthy, dat was een verrassing. Als je een scriptschrijver vraagt een scenario te schrijven en hij komt met zo’n Hollywood-einde, dan vind je het over de top. Als sport hadden we al de wind in de zeilen, sindsdien is het uitgegroeid tot een soort wervelwind.”

Worthy de Jong van Team Amsterdam neemt een selfie met zijn fans na de wedstrijd tegen team Riffa tijdens het World Tour-toernooi in het 3×3 basketbal in de Gashouder in Amsterdam.
Foto Hedayatullah Amid / NRC

De vraag is nu hoe dat succes te bestendigen. „De gouden medaille verzilveren”, noemt Hoffer dat. De basketbalbond ziet het liefst de sport in de volledige breedte populairder worden: in traditionele vorm van vijf tegen vijf en in de nieuwe 3×3-discipline, onder mannen, vrouwen en gehandicapte sporters.

In Amsterdam is voor het eerst een 3×3-toernooi voor vrouwen georganiseerd. „Ik denk dat de NBB dat expres heeft gedaan, zodat ook wij kunnen groeien”, zegt Zoë Slagter, de zus van Arvin, nadat ze met Team Nederland de halve finale heeft gewonnen. Ze heeft tot nu toe genoten van haar wedstrijden in de Gashouder. „Het is echt onvoorstelbaar hoe het hier leeft.”

Toegankelijk voor iedereen

De Nederlandse basketballers lijken ervan doordrongen dat dit hét moment is om met hun sport door te pakken. Dimeo van der Horst, het vierde lid van de gouden equipe in Parijs, heeft net met zijn Team Utrecht in de kwartfinale verloren. Veel tijd om daarover te mokken geeft hij zichzelf niet. „Ja, vijf minuten, want ik ben wel een beetje chagrijnig. Maar daarna ga ik hier een beetje rondlopen en kan iedereen naar me toekomen voor een foto, handtekening of een praatje.” De sport moet toegankelijk zijn voor iedereen, vindt Van der Horst.

Bij de basketbalbond zijn sinds de Spelen drie keer zoveel aanvragen binnengekomen van gemeenten die een veldje voor 3×3-basketbal willen aanleggen, zegt Hoffer. „Maar alleen zo’n veldje neerleggen is niet onze ambitie. Wij willen dan ook dat er iets op gebeurt, dat er daar een community omheen ontstaat van jongens en meisjes die daar actief zijn. Alleen dan heeft zo’n veldje op lange termijn een meerwaarde.” Hij vraagt geïnteresseerde gemeenten – inmiddels zo’n honderd – daarom vooraf naast geld voor het basketbalveld ook een plan en budget aan te leveren om dat realiseren.

Worthy de Jong van Team Amsterdam deelt handtekeningen uit aan zijn fans tijdens het World Tour-toernooi in het 3×3 basketbal in de Gashouder in Amsterdam.
Foto Hedayatullah Amid / NRC

Geld en ruimte vormen sowieso een uitdaging. Niet dat de basketbalbond financiële problemen heeft, maar nu de sport zo hard groeit, zijn er te weinig middelen om alle nieuwe aanwas te faciliteren. Er staan naar schatting zo’n tienduizend mensen op de wachtlijst voor een basketbalclub, omdat er te weinig halruimte beschikbaar is. „Het is heel belangrijk dat we nu voldoende financiële middelen uit de markt kunnen halen zodat onze sport kan blijven groeien”, zegt Hoffer. Daarbij moet je denken aan meer media-aandacht, zegt hij, maar ook aan uitverkochte zalen zoals in Amsterdam.

Goudgekleurde drinkbeker

Die volle tribunes zijn toch vooral te danken aan dat ene iconische moment in Parijs, de buzzer beater in de finale van Worthy de Jong, die in de Gashouder geen drie passen kan rondlopen zonder te worden aangeklampt. „Al die aandacht hoort erbij, denk ik, en dat is alleen maar mooi. En nu moeten we ervoor zorgen dat het zo zal blijven”, zegt hij na afloop van de verloren kwartfinale, een goudgekleurde drinkbeker in zijn hand.

Hoe? „Door verhalen te vertellen. Daar komen de media op af, dat willen de mensen zien. Nu heb ik een groter podium dan ooit, daar wil ik verder op bouwen.” Dan stapt De Jong weg, richting de hekken die het publiek scheidt van de spelers. Daar staat alweer een kleine menigte netjes te wachten op een handtekening.



Delen